U trendu

Da li su misteriozni krugovi usred banatske ravnice stariji od Stounhendža? (foto)

Na tlu banatske ravnice, nadomak Vršca, možete naići na prizor kao iz nekog dobrog SF filma. Koncentrični krugovi, ogromnog prečnika, smešteni u sred njive, teško da će nekoga ostaviti ravnodušnim.

Krugovi se nalaze na poljanama između Vatina i Vlajkovca. Kod Vatina, prečnik krugova je 150m, a kod Vlajkovca čak 300m. Za ovo misteriozno mesto retko ko zna, a verovatno bi ostalo tako još dugo da nije bilo arheologa amatera, koji su ujedno i članovi Udruženja “ Feliks Mileker”. Naime, oni su 2016 godine putem društvenih mreža objavili video materijal (snimljen dronom) i na taj način široj javnosti ukazali na postojanje tih krugova.

Kako pomenuti lokalitet nije zvanično proglašen za arheološko nalazište, oni se upuštaju u neverovatno uzbudljivu avanturu i sami kreću da vrše istraživanja. A saznanja do kojih su došli su od neprocenjivog značaja.

Jedan od članova udruženja, Tamaš Fodor, objasnio je šta krugovi predstavljaju i kako su došli do tog saznanja.

Misteriozni krugovi zapravo su rondeli (krugovi pravilnog i nepravilnog oblika), nastali u još u doba neolita. Specifično kod rondela su četiri koncentrična pravilna kruga, koja idući od većeg ka manjem formiraju blago uzvišenje. Kao i postojanje kapije na istoku. Rondeli su tipični za lenđelsku kulturu, a ne za vinčansku, kojoj pripadamo. To otvara mogućnost da su i sami Vinčani  na ovaj način pratili kretanje Sunca i planeta.

Drevne civilizacije su posmatranjem Sunca iz centra krugova, određivale koje je doba godine, odnosno krugovi su im služili kao kalendar.

Vođeni tom teorijom, arheolozi amateri rade istu stvar. Posmatrajući izlazak Sunca, 21 decembra na zimsku ravnodnevnicu iz pravca Vatina i Vlajkovca, dolaze do zaključka da je Vatin verovatno služio kao zimsko, a Vlajkovac kao letnje svetilište.

Ako se sve ovo ispostavi kao tačno,to bi značilo da su neki drevni ljudi napravili prve kalendare, čak 1500 godina pre Stounhendža.

Dok se ne obezbede sredstva za dalja i detaljnija istraživanja, ostaje nam samo da pretpostavljamo i nagađamo.

Da li je ovo još jedan od dokaza da smo mi najstarija civilizacija?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.