U trendu

Da li su zebre bele sa crnim prugama ili crne sa belim? Evo zašto ih je priroda tako dekorisala

U prirodi svako zašto ima svoje zato, pa tako i pruge na zebri. One su tamo postavljene sa veoma dobrim razlogom i mogu da stvore pravu optičku iluziju.

Zebre imaju veoma prepoznatljiv dezen, da li ste se ikada zapitali zašto ih je majka priroda tako dekorisala?

„Postoji nekoliko objašnjenja, a najpoznatija je hipoteza da je grabljivcima toliko teško da razlikuju pojedinačne zebre od grupe, odnosno, obrazac može čak da izazove optičku iluziju kretanja u suprotnom smeru“, piše na stranici Zoo vrta iz Ljubljane, a prenosi metropolitan.si.

Najnovija istraživanja pokazuju da obrazac takođe zbunjuje muve cece i da je odlična odbrana od njih. Pruge se stapaju sa okolinom i takođe služe kao kamuflaža.

Prema drugoj teoriji, pruge imaju čak i termoregulatornu ulogu.

Da li su zebre u osnovi crne ili bele?
„Naučnici su otkrili da zebre imaju crnu kožu i crnu pozadinu dlake, a bele pruge i beli stomak su samo dodatak“, napisao je pre izvesnog vremena Nacionalni institut za biologiju, ističući da nema ne postoje dve zebre koje imaju iste pruge.

Baš kao i ljudski otisci prstiju, funkcionišu potpuno isto, svaki je jedinstven, tako je i sa zebrastim prugama.

Svaka zebra ima svoj obrazac, a kada se spoje u gomilu, iscrtava se fascinantan prizor, koji u velikoj meri zbunjuje predatore, jer nisu u stanju da razlikuju jednu životinju od druge, prenosi Danas.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar