U trendu

Da li znate kako je nastalo sujeverje o crnim mačkama?

Nekada su crne mačke bile pažena i obožavana bića. Međutim, čak i danas su na udaru sujeverja.

Tri hiljade godina pre naše ere, u ranom dobu Egipta, mačke su bile najpoštovanije od svih životinja, a njihovo ubijanje kažnjavalo se smrću.

Međutim preokret nastaje u Evropi u srednjem veku, kada je počela histerija o vešticama. Naime, ulične mačke su često negovale i hranile siromašne stare dame, koje su kasnije optuživane za veštičarenje.

Tako su njihove mačje saputnice, od kojih su neke bile crne, smatrane su krivim za veštičarenje. Verovanje je postalo naročito popularno kada je jedna priča o ocu i sinu iz Linkolnšira 1560. počela da se širi munjevitom brzinom.

Njih dvojica su navodno putovali jedne noći, kada im je crna mačka prešla put i zauzela puzeći položaj. Oni su potom dohvatili kamenje i gađali je sve dok bespomoćna i povređena životinja nije pobegla u kuću jedne žene, za koju se tada sumnjalo da je veštica.

Sledećeg dana, otac i sin su naišli na istu ženu i primetili da hramlje i da je puna modrica, što nikako nije moglo biti slučajno. Od tog dana u Linkolnširu se verovalo da veštice noću pretvaraju u crne mačke kako bi se neopaženo šunjale ulicama.

To je postalo jedno od ključnih verovanja u lovu na veštice u američkom Salemu. Čak i danas, tokom proslave Noći veštica veštice i crne mačke često su udruženi motivi, uprkos početnim religioznim uverenjima praznika.

Jutarnja gimnastika: Pogledajte kako ova veverica započinje svoj dan! (VIDEO)

Tako je životinja kojoj se čovečanstvo nekada divilo, postala simbol zlog znamenja u mnogim delovima sveta.

Ipak, u nekim kulturama, crnoj mački se još uvek dive i ona predstavlja simbol sreće.

Škoti veruju da dolazak crne mačke pred kuću znači prosperitet, dok su pirati u 19. veku verovali da je loše ukoliko se mačka kreće ka vama, ali da je dobro ukoliko ide od vas.

(Srbija Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar