U trendu

Da li znate zašto je mleko bele boje: Isto važi i za plavu boju neba

Mleko je jedno od najčešće konzumiranih napitaka na svetu, poznato po svojoj bogatoj nutritivnoj vrednosti i raznovrsnosti u kuvanju i pečenju. Međutim, da li ste se ikada zapitali zašto je mleko uvek bele boje uprkos činjenici da krave i bivoli uglavnom jedu travu ili druge zelene stvari? Odgovor leži u nauci koja stoji iza pića.

Mleko se prvenstveno sastoji od vode, sa različitim količinama masti, proteina i šećera, u zavisnosti od vrste mleka. Jedan od ključnih proteina koji se nalazi u mleku je kazein, koji čini oko 80 odsto sadržaja proteina u kravljem mleku. Kazein je fosfoprotein, što znači da sadrži molekule fosfora. Ovi molekuli fosfora su neophodni za formiranje micela, koji su sićušni skupovi molekula koji su suspendovani u mleku.

Efekat svetlosti

Kada svetlost uđe u mleko, raspršuju je molekuli kazeina, koji su prirodno bele boje. Raspršena svetlost podjednako reflektuje sve talasne dužine vidljive svetlosti, što rezultira belim izgledom. Ovaj fenomen je poznat kao „Rejlijevo rasejanje“, što je isti proces koji uzrokuje da nebo izgleda plavo tokom dana.

Efekat vode

Kada se mleku doda voda, ono postaje belje jer mleko gubi boju. To je zato što su čestice kazeina u mleku smanjene.

Zašto je kravlje mleko svetlo žute boje?

S druge strane, ako govorimo o kravljem, onda ste sigurno mnogo puta videli da je boja kravljeg mleka žuta. Razlog za to je razblaživanje kravljeg mleka, jer je veoma lagano. U takvoj situaciji, količina i masti i kazeina u njemu se smanjuje. Zbog čega postaje žuta po izgledu, piše TOI.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar