U trendu

Da li znate zašto se srpska prezimena uglavnom završavaju na -IĆ?

Većina porodica u Srbiji nosi prezime po nekom od svojih predaka iz XIX veka. Uzrok ovoj pojavi leži u činjenici da su se prezimena u Srbiji do druge polovine XIX veka menjala iz generacije u generaciju, tako da je većina stanovništva nosila prezime po imenu oca.

Tako se dešavalo da u jednoj kući tri različite generacije imaju tri različita prezimena. U to vreme, stara, rodovska prezimena bila su mahom u manjini. Godine 1851. knez Aleksandar Karađorđević je doneo ukaz o nepromenljivosti prezimena, čime je u većoj meri zaustavljen proces menjanja istih.

Prezime je nastalo u drugoj polovini XIV veka. Srpska prezimena su uglavnom nastajala tako što se nastavak -ić, -ev ili -ov dodavao imenu oca, majke, dede ili nekoj drugoj osnovi, prenosi Srbijadanas.

Sufiks „ić“ je slovenski deminutiv čija je osnovna uloga u stvaranju patronima i matronima:

Patronim označava da je prezime nastalo od oca (npr. prezime Jovanović je nastalo od imena Jovan na koje je dodat nastavak „ov“ što označava pripadnost i na kraju je pridodat deminutivni nastavak „ić“ što znači maleni ili mladi).

Matronim označava prezime nastalo od majke (npr. prezime Sarić – u ovom slučaju se na ime samo doda nastavak „ić“).

6 komentara
 1. BORA

  Postoji.Kokoš.

 2. SARA

  Kakvo prezime ce nositi dete,koje ima dve „mame“ili dva „oca“.???

 3. Anonimni

  A da li postoji srpsko žensko ime koje ne završava slovom „a“?

  1. Anonimni

   KOKOŠ.

 4. Anonimni

  A sta je sa prezimenima koja se zavrsavaju na “ i “ kao na primer Batanjski, Gardinovacki, Gavanski, Dundjerski?

  1. Anonimni

   Oni se ne završavaju na „I” (kao što ste vi napisali) nego na „CKI“ i „SKI”. I ja bih volela da saznam u vezi tih prezimena Mada ima još drugih srbskih prezimena sa drugačijim sufiksom kao što su prezimena iz Hercegovine. Želela bih da saznam kako su ta prezimena nastala.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike