U trendu

Da li znate zašto su avioni baš bele boje?

To je jedna od onih stvari o kojima ne razmišljamo, nešto što je samo tako. Ipak, postoji razlog i zašto su avioni bele boje.

Izbor boje aviona je logičan. Naime, za Biznis insajder (Bussines Insider) profesor aerodinamike i astronautike na MIT Džon Hensman rekao je da su avioni obojeni u belo kako bi reflektovali sunčevu svetlost i sveli zagrevanje na minimum, kao i potencijalna oštećenja.

„To pomaže avio-kompanijama da smanje troškove za hlađenje kabine, ali istovremeno služi zaštiti određenih delova aviona koji su podložni oštećenjima od prevelikog zagrevanja“, dodao je on.

Hensman objašnjava da „nos“ aviona posebno traži temperaturnu prednost, jer je izrađen uglavnom od kompozitnog materijala (obično plastike). Ovaj deo ne može da bude napravljen od metala, poput trupa aviona, jer nosi u sebi radar i mora da bude od materijala koji će da propušta signal kako bi uređaj mogao dobro da radi.

Osim toga, istraživanje objavljeno 2011. godine u časopisu „Human-Wildlife Interactions“ otkrilo je da bela boja aviona odvraća ptice jer se svetliji trup bolje vidi u odnosu na nebo iz ptičje perspektive. Prema navodima Njujork dejli njuza (NY Daily News), ptice koje se „sudaraju“ sa avionima nanesu im štetu od oko 600 miliona dolara svake godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar