U trendu

Da li znate zbog čega su dugmad na ženskim košuljama sa leve, a na muškim sa desne strane?

Iza svake, makar i najmanje sitnice na našoj odeći se krije neka zanimljiva priča. Na primer, da li ste se nekad zapitali zbog čega su dugmići na ženskim košuljama skoro uvek na levoj strani, dok su kod muškaraca sa desne strane?

Postoje brojna objašnjenja i veoma su interesantna, mada niko sa sigurnošću ne može da potvrdi njihovu istinitost. Naime, prema jednoj od teorija, muške košulje su imale dugmad na desnoj strani jer je većina muškaraca mač držala u desnoj ruci. Po toj logici, lako i brzo bi mogli da raskopčaju košulju levom rukom, ne ispuštajući mač, kako bi brzo bili spremni za dvoboj.

Kada je reč o damama i njihovim košuljama, veruje se da su dugmići stavljeni na levu stranu jer je većina žena držala bebe u levoj ruci, kako bi im desna bila slobodna da obavljaju stvari po kući.

Takođe, moguće je da su dugmad na ženskim košuljama stavljena na levu stranu, kako bi žene lakše i brže desnom rukom mogle da raskopčaju bluzu i podoje decu.

Još jedno moguće objašnjenje za to što su dugmad na različitim stranama na muškoj i ženskoj odeći datira iz vremena kada su dame počele da oblače ono što je do tada bila tradicionalno muška odeća. Od tada su, navodno, proizvođači odeće počeli da stavljaju dugmiće na levoj strani ženske odeće, kako bi se razlikovala od muške. Međutim, Melani Mur, osnivačica brenda “Elizabeth & Clarke” koji proizvodi ženske košulje, ima drugačiju teoriju.

“Kada su dugmad tek počela da se prave u 13. veku, bila su veoma skupa. Bogate žene se tada nisu oblačile same, već su ih oblačile sluškinje. Pošto je većina ljudi desnoruka, dugmad na levoj strani su olakšavala onome ko stoji naspram njih da ih lakše zakopča”, objasnila je Mur.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)