Danas se obeležava Nacionalni dan mačaka u SAD-u

Pod nazivom National Cat Day, danas se širom Amerike službeno obeležava dan mačaka. Ovaj dan ima za cilj podizanje svesti javnosti o usvajanju kućnih ljubimaca.

Pre tačno deset godina, zbog angažovanja dva advokata koji se bore za prava životinja, Kolina Pejdža i Adama Olisa, usvojena je ova inicijativa. Njihov primarni cilj bio je širenje svesti o tome koliko je mačaka napušteno i kako se ta brojka povećava iz godine u godinu.

Osim ovog posebnog dana, mace ih imaju još nekoliko. Tako postoji Svetski dan mačaka, koji se slavi 17. februara u većem delu Evrope i 1. marta u Rusiji, kao i Međunarodni dan mačaka, koji se slavi 8. avgusta, i to od 2002. godine.

Inicijatori ovog dana žele da svaki dan svoju mezimicu obasipate ljubavlju i nežnošću, a danas samo malo više nego inače. Možda joj možete kupiti ili napraviti neku novu igračku ili zanimljivu poslasticu.

A u slučaju da nemate mačku, nahranite koju s ulice, koja nije imala te sreće da pronađe svoj topli i sretni dom. Ona će vam biti itekako zahvalna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.