Deda Mraz na letnji način

Za većinu Australijanaca božićni i novogodišnji praznici imaju sav sjaj onih u Njujorku, Londonu, Parizu ili Vankuveru. Jedina razlika je u vremenskim uslovima. Božić i Nova godina u Australiji nikada nisu sa snegom. Tamo su za praznike iskusili oluje, poplave, ciklone i požare. Ipak, 80 procenata vremena imaju plavo nebo i temperaturu od 25 do 38 stepeni. Za ovaj Božić bilo je leto i temperatura od 30 do 40 stepeni. Tasmanija je uvek malo hladnija.
Ovi praznici posebni su većini Australijanaca, jer je tada letnji školski raspust. Za većinu studenata ovo doba godine znači sunce, surfovanje i šoping. To označava kraj domaćih zadataka i druženje s porodicom i prijateljima.
Kako se zapravo tamo proslavljaju ovi zimski praznici? Australija je multietnička zemlja. Stanovnici potiču iz raznih zemalja širom sveta. Svaki od naroda doneo je svoje običaje i svoje načine proslave.
Ipak, sve do pre 30 godina proslava praznika u Australiji bila je pod anglokeltskim uticajem. To je podrazumevalo tradicionalnu pečenu ćurku i slani puding. Danas su praznici drugačiji zbog velikog uticaja migranata. Tradicionalne večere zamenjene su porodičnim okupljanjima u dvorištu, piknicima u parku, bašti ili na plaži. Za većinu to je prilika da se bude s prijateljima i rodbinom, ali i da se podele pokloni na tradicionalan način. Tipičan meni za praznike uključuje morske plodove, pečenu šunku, hladnu piletinu, pačetinu ili ćuretinu, pastu, salate, deserte svih vrsta, voćnu salatu, sladoled, pite, voćne kolače.
Mnoga pitanja postavljaju se i o Deda-Mrazu. U Australiji bi mu bila vrućina da je obučen u tradicionalno odelo. Zato je obučen u kupaći kostim. On nema sanke već automobil; ne prate ga haskiji već dingo psi; ne ide po snegu već po crvenom pesku. Međutim, i ovaj Deda Mraz deli paketiće!
I u Australiji deca pišu pisma Deda-Mrazu. Dekorišu se kuće i ukrašava božićna jelka. Mališani uče božićne pesmice. Prodavnice i tržni centri prepuni su ljudi. Šalju se božićne čestitke. Posećuju božićne mise. Jednom rečju, uživa se u malo drugačijim zimskim praznicima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.