U trendu

Detalj koji krasi damu

Šarene, jednobojne, kožne ili vunene – rukavice su nezaobilazni deo zimske garderobe. U moderno doba ima ih najrazličitijih, sastavljenih od prirodnih ili veštačkih materijala, postavljenih i specijalno napravljenih da zagreju ruke i na temperaturi daleko ispod nultog podeoka, namenjenih skijašima i drugim ljubiteljima zimskih sportova, sa mestom za jedan prst ili svih pet.

Naravno, ovaj odevni predmet nije rezervisan samo za ledene dane već je omiljeni detalj modnih kreatora. Pripadnice visokog društva nekada nisu mogle da zamisle izlazak iz svojih odaja bez vezenih i bogato ukrašenih dugačkih rukavica koje su gotovo bile simbol prestiža i bogatstva. Pored toga što su služile kao zaštita od hladnoće i modni ukras, rukavice su više od 800 godina, naročito u Velikoj Britaniji, imale i posebnu ulogu među ratobornim muškarcima, jer je rukavica bačena u lice protivniku imala samo jedno značenje, a to je poziv na dvoboj.

Rukavice ipak nisu nastale u savremenom dobu. Pretpostavlja se da su one stare gotovo koliko i čovečanstvo i da su bile sastavni deo čovekove garderobe pre više hiljada godina. Prve rukavice, napravljene ručno još u kameno doba, nisu bile kao današnje, sa pet prstiju, već su više podsećale na moderne kuhinjske rukavice namenjene zaštiti prilikom stavljanja jela u vruću rernu. Bile su glomazne, nezgrapne, napravljene od životinjske kože i ispunjavale su osnovnu funkciju, to jest, štitile su od hladnoće. Na početku naše ere rukavice su bile neizostavni deo garderobe u ledenim krajevima, a s vremenom je usavršen i njihov izgled.

U 12. veku rukavice su definitivno postale nezaobilazni detalj u odeći svih pripadnica lepšeg pola koje su pratile modu. Za vreme vladavine kraljice Elizabete Prve nijedna bogatija žena nije se mogla videti na ulici bez lepo ukrašenih rukavica. Popularnost ovog odevnog predmeta rasla je iz veka u vek tako da su u 15. i 16. veku rukavice bile sastavni deo garderobe i siromašnijih.

Napretkom tehnologije usavršen je i način izrade rukavica – postale su pristupačne gotovo svim stanovnicima širom naše planete. S vremenom su rukavice, koje su vekovima izrađivane od kože, počele da se prave od drugih materijala, pa i veštačkih, a korišćene su ne samo zbog hladnoće već i kao zaštita prilikom obavljanja teških i opasnih poslova ili onih u kojima su neophodni sterilni uslovi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.