Detaljna vremenska prognoza – vozači, danas oprezno!

Upozorenja i najave RHMZ Srbije:

UPOZORENJE NA LOKALNU POJAVU OBILNIH PLJUSKOVA S GRMLJAVINOM I GRADOM: 

Danas i sutra (19.i 20.06.) u južnim i istočnim krajevima Srbije ponegde kratkotrajne nepogode sa gradom i obilnijim pljuskovima(20mm za 3 sata). Ukupna količina padavina lokalno od 40 do 60mm za 48 sati.

Na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Ljigu, Drini, Limu, Jadru, Moravici, Bjelici, Ibru i na gornjem toku Zapadne Morave tokom 18./19. juna, a na Mlavi, Peku, banatskim vodotocima, Crnom i Belom Timoku, Jasenici, Resavi, Lugomiru, Belici, Toplici, Jablanici, Veternici i gornjem toku Južne Morave, na Nišavi i na Vlasini od 18. do 20. juna vodostaji će biti u porastu sa dostizanjem i eventualnim kratkotrajnim prevazilaženjem granica javljanja tj. upozoravajućih nivoa (na vodotocima bujičnog karaktera ovih reka očekuju se kratkotrajni nagli porasti vodostaja sa retkom pojavom lokalnih izlivanja tokom 18., 19. i 20. juna).


Putevi Srbije upozoravaju vozače da budu posebno oprezni u saobraćaju na području Jablaničkog i Pirotskog okruga, gde se danas očekuju jaki pljuskovi i grad.

Prema najavi Hidrometeoroloskog zavoda Srbije u narednih sat vremena se očekuju jaki lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, kao i moguća kratkotrajna pojava sugradice i grada na području Jablaničkog i Pirotskog okruga, saopštili su Putevi Srbije.

To javno preduzeće apeluje na vozače da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, poštuju ograničenja brzine i signalizaciju.


PROGNOZA VREMENA ZA DANAS:

Umereno i potpuno oblačno, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vetar slab, promenljivog pravca. U južnim, centralnim, jugoistočnim, istočnim i severoistočnim krajevima lokalno se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode sa većom količinom padavina, pojačanim vetrom i pojavom grada.

Jutarnja temperatura od 12°C do 16°C, najviša dnevna od 18°C do 25°C.

Beograd: Preovlađivaće oblačno i nestabilno, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vetar slab, promenljivog pravca. U pojedinim delovima grada očekuju se kratkotrajne vremenske nepogode sa većom količinom padavina, pojačanim vetrom i pojavom grada. Jutarnja temperatura oko 16°C, najviša dnevna oko 20°C.

Temperature u većim gradovima:

Beograd: minimalna 16°C, maksimalna 20°C,
Užice: minimalna 12°C, maksimalna 19°C.
Novi Sad: minimalna 14°C, maksimalna 23°C,
Subotica: minimalna 14°C, maksimalna 23°C,
Kragujevac: minimalna 14°C, maksimalna 21°C,
Negotin: minimalna 16°C, maksimalna 20°C,
Niš: minimalna 16°C, maksimalna 21°C,
Priština: minimlna 14°C, maksimalna 21°C.

Informacija o stanju voda i izgledi

Vodostaj Dunava je u manjem opadanju do Bogojeva, nizvodno u stagnaciji sa tendencijom opadanja naredna četiri dana.

Vodostaj Tise je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije naredna dva dana.

Vodostaj Save je u manjem porastu sa tendencijom manjeg porasta narednog dana, zatim stagnacije i manjeg opadanja.

Vodostaj Velike Morave je u manjem porastu sa tendencijom porasta naredna dva dana.

Vodostaji na Dunavu, Savi, Tisi i Velikoj Moravi su u domenu srednje niskih vrednosti za jun.

Prognoza vremena za 20. jun

Promenljivo oblačno i nestabilno, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom. Na istoku i jugoistoku su moguće su kratkotrajne vremenske nepogode, praćene obilnijim padavinama, kratkotrajnom pojavom grada i pojačanim vetrom.

Prognoza vremena do 15. jula

I dalje kiša
Od 16. do 22. juna prosečno toplo i nestabilno sa češćom pojavom kiše, uz najviše dnevne temperature od 23 do 28 stepeni. Oko 17, 18. i 19. moguće nepogode s gradom, olujnim vetrom i obilnim padavinama. Do kraja prve dekade jula malo toplije, ali i dalje nestabilno.

Oko 25. juna, 2. i 7. jula moguće kratkotrajne nepogode praćene gradom, olujnim vetrom i obilnim padavinama. Do sredine jula uglavnom suvo i toplije i do 34 stepena.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike