Devet zaštitnica

Muze su grčke boginje koje pomažu umetnicima i naučnicima i inspirišu ih. Ćerke su Zevsa, vrhovnog boga u grčkoj mitologiji. Apolon, bog lepote, bio je vođa hora muza. Njihova svetilišta nazivala su se muzeioni, odakle potiče i današnja reč za muzej. Poznat je muzej u Aleksandriji, koji je posvećen muzama. Broj muza i njihova imena menjali su se tokom vremena. U početku ih je bilo tri, a poštovane su na planini Helikon, i to Melete – muza zaštitnica meditacije, Mneme – zaštitnica pamćenja, i Aoede – zaštitnica pesme. Druge tri poštovane su u Delfima, a njihova imena predstavljala su nazive žica na liri: Nete, Mese i Hipate. Postojalo je još nekoliko verzija, dok Grci konačno nisu ustanovili devet muza u mitologiji: Kaliopu, Klio, Euterpu, Melpomenu, Polihimniju, Terpsihoru, Taliju i Uraniju.

Kaliopa je bila muza zaštitnica besedništva i epske poezije; najvažnija i najstarija muza, koja je predvodila ostale. Njeno ime znači „ona koja je na dobrom glasu“. Predstavljena je sa voštanom pločicom i pisaljkom u ruci.

Klio je bila muza zaštitnica istorije. Njeno ime znači „glasnik“. Predstavljena je sa lovorovim vencem na glavi; sa trubom u jednoj i poluotvorenim smotuljkom hartije u drugoj ruci. Često se vidi sa knjigama.

Erato je bila muza zaštitnica lirske poezije. Ime joj potiče od grčke reči eros, što znači „ljubav“. Ona je bila najpoznatija od svih muza. Obično je predstavljena sa lirom u rukama i sa krunom od ruža na glavi.

Euterpa je bila muza zaštitnica muzike. Njeno ime znači „ona koja je voljena, obožavana“; često je predstavljena sa krunom od cveća, kako svira na flauti, instrumentu koji je sama izumela.

Melpomena je bila muza zaštitnica tragedije. Njeno ime potiče od grčke reči melpein, što znači „pevati“. Predstavljena je sa bršljanovim vencem oko glave, a u ruci drži skiptar i bodež prekriven krvlju. Uvek je sa tragičnom maskom na licu.

Polihimnija je bila muza zaštitnica svete pesme, retorike i geometrije. Izumela je liru. Njeno ime potiče od grčkih reči poly i hymnos, što znači „ona sa mnogo himni (pesama)“. Predstavljena je sa krunom od cveća ili perli, obučena u belo, sa žezlom u ruci. Uvek ima zamišljen izraz na licu. Piscima daruje dela koja im obezbeđuju besmrtnu slavu. Po nekima je čak i muza meditacije i poljoprivrede. Često je prekrivena velom.

Terpsihora je bila muza zaštitnica plesa. Njeno ime znači „ona koja voli da igra“. Predstavljena je prekrivena vencima od cveća, kako igra i svira harfu.

Talija je bila muza zaštitnica komedije. Njeno ime znači „ona koja cveta“. Prikazivana je sa komičnom maskom na licu, sa krunom od bršljana i kukom.

Uranija je bila muza zaštitnica astronomije. Njeno ime znači „nebeska“. Predstavljena je kako palicom pokazuje na globus. Predviđa budućnost gledajući pozicije zvezda, pa su je zato smatrali i zaštitnicom astrologije.

Zato, pre nego što započnete neki kreativan rad, uradite kao što je to bio običaj u staroj Grčkoj – prizovite muze da vam daruju inspiraciju i svoju zaštitu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.