Đia Đia postala najstarija panda na svetu

Hongkonška džinovska panda Đia Đia proslavila je juče svoj 37. rođendan i tako postala ne samo najstarija velika panda koja živi u zatočeništvu, već i rekorderka po dužini životnog veka za tu životinjsku vrstu.

Njenih 37 leta jednako je starosnom dobu 100-godišnjeg čoveka.

Svoj rođendan Đia Đia proslavila je u velikom stilu u zabavnom parku „Ošn“, uz ogromnu ledenu, voćnu tortu na čijem je vrhu bio broj 37.

„Đia Đia je oborila dva Ginisova rekorda – kao najstarija panda u zatočeništvu i najstarija panda koja je ikada živela u zatočeništvu“, kazao je predstavnik Ginisove knjige rekorda Blajt Rajan Ficvilijam, prenosi AFP.

Ficvilijam je čestitao vremešnoj dami, ističući da je postigla „neverovatno duboku starost“.

Đia Đia je rođena 1978. u divljini u Sečuanu, u centralnoj Kini, a u Hong Kong je stigla 1999. godine. Teška 80 kilograma, izuzetno se dobro drži za svoje godine.  Kao i sve bakice, slabije vidi i čuje, a redovno uzima i lek za visoki  pritisak.

„Više spava i sve je manje aktivna. Ali može se reći da lepo stari, kao i svaka baka“, rekao je njen veterinar Paolo Marteli.

Dosadašnja najstarija panda u zatočeništvu bila je panda Du Du koja je 1999. uginula u 36. godini u zoo vrtu u kineskoj provinciji Hubej.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.