U trendu

Direktor banke kažnjen sa 52 miliona evra zbog krijumčarenja Pikasove slike

Bivši direktor španske banke Bankinter Haime Botin (83) kažnjen je danas sa 52 miliona evra, nakon što je osuđen za krijumčarenje slike Pabla Pikasa koja je proglašena za nacionalno blago.

On je osuđen i na 18 meseci zatvora, ali tu kaznu najverovatnije neće odslužiti zbog svojih godina i jer je to prvo delo za koje je osuđen, prenosi Rojters.

Špansko tužilaštvo optužilo je Botina da je 2015. godine pokušao da proda sliku „Glava mlade žene“ iz 1906. godine, vredne 26 miliona evra, a ceo slučaj otkrili su carinski službenici na francuskom ostrvu Korzika, prilikom rutinskog pretresa Botinove jahte.

Kako se navodi u obrazloženju, on je pokušao da proda sliku uprkos zabrani izvoza kulturnih dela značajnih za Španiju.

Botin je negirao optužbe, navodeći da je želeo sliku da odnese u Švajcarsku da bi je sačuvao.

Viši sud u Madridu naveo je i da je Botin još 2012. godine obavešten od strane aukcijske kuće Kristi da mu treba dozvola države za prodaju slike, ali uprkos tome, Botin je u Valensiji ukrcao sliku na jahtu i rekao kapetanu da je sakrije od vlasti.

Botin je bio direktor banke Bankinter od 1986. do 2002. godine, a poseduje i udeo u vlasništvu banke kroz investicioni fond Kartival u iznosu od 23 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar