Đavolji smeh

Malo je životinja koje ljudi potcenjuju toliko kao pegavu hijenu. Smatraju je kukavicom i lešinarom koji se hrani ostacima lavljeg obroka. Međutim, naše oskudno znanje o ovom stanovniku Podsaharske Afrike potpuno je pogrešno.

Pegava hijena dobila je ime po tamnim pegama koje prekrivaju svetlobraon krzno na njenim leđima. Dlaka ove životinje duga je tri do četiri centimetra, a ispod nje nalazi se gusto i kratko krzno. Glava hijene je nalik na glavu pitbula, sa snažnim viličnim mišićima i debelim vratom. Za razliku od većine životinjskih vrsta, ženke pegave hijene su veće i jače od mužjaka. Prosečna težina mužjaka je oko 45 kilograma, dok su ženke deset kilograma teže. Ova razlika posledica je povišenog nivoa testosterona u telu ženskih primeraka. Zato ženke imaju više mišića, snažnije su, krupnije i agresivnije, a čak i njihovi polni organi podsećaju na muške.

Popularno verovanje da su hijene „đubretari“ i lešinari pokazalo se kao netačno. Lešine čine samo pet procenta njihove ishrane. Primećeno je čak da se lavovi hrane njihovim plenom. Hijene love usamljene ili u malim grupama i ne biraju plen. Jedu gazele, zebre, mlade žirafe, nosoroge i nilske konje, ali i ptice, ribu, reptile i domaće životinje.

U potrazi za plenom pređu ponekad i po 80 kilometara, a kada pronađu žrtvu, u stanju su da je jure i po tri kilometra ne bi li je izmorile i savladale. Plen ubijaju tako što mu zubima iskidaju krvne sudove i izvade mu utrobu. Za jedan obrok često pojedu i po 15 kilograma hrane. Zahvaljujući snažnim vilicama i jakoj želudačnoj kiselini, hijena je u stanju da svari i kosti, zube i rogove ulovljenih životinja. Zbog ishrane bogate kalcijumom, izmet ove životinje je skoro bele boje.

Ove grabljivice žive u klanovima, to jest, zajednicama u kojima može biti i do stotinu članova. Predvodnik klana uvek je najsnažnija ženka. Odlazeći u lov, ženke često i po nekoliko dana ostavljaju mlade bez hrane. Međutim, mladunci uspevaju da prežive zbog toga što je mleko njihovih majki izuzetno hranljivo. Kod mladih ženki veoma je izraženo suparništvo, tako da se sestre često do smrti bore za prevlast. Zbog svoje snage i brzine, pegave hijene, osim lavova, nemaju drugih prirodnih neprijatelja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.