U trendu

„Đurđevdan je, svima osim meni“: Ova čuvena pesma krije pretužnu priču (video)

Pesma „Đurđevdan“ ostavila je dubok trag u narodu i ne postoji osoba koja je nikada nije čula. Međutim, malo je onih koji znaju da postoje dve verzije o tome kako je nastala ova legendarna numera.

Prva verzija kaže da je pesma „Đurđevdan“ nastala dok su Srbi iz Sarajeva za vreme Drugog svetskog rata odvođeni u logor Jasenovac, dok je druga verzija povezana sa Goranom Bregovićem.

Čuvena pesma „Đurđevdan“ nastala je u „vozu smrti“, koji je putovao iz Sarajeva za Jasenovac, svedoči profesor Žarko Vidović, istoričar umetnosti iz Sarajeva, koji je bio u zloglasnom koncentracionom logoru 1942. godine.

Prema njegovim rečima, na putu prema kazamatu, 6. maja 1942., zatočenici, u vagonima bez hrane i vode, počeli su da padaju u krize zbog straha i neizvesnosti, piše Dnevni avaz.

U opštem haosu, jedan od njih, za koga se tvrdi da je bio član sarajevske „Sloge“, iz ponosa i prkosa, prvi put je zapevao:

„Proljeće na moje rame sleće, đurđevak zeleni, svima osim meni – Đurđevdan je!“

Zbog ove pesme, zarobljenici su ostali bez vazduha zbijeni jedni uz druge jer su im zatvorili šibere na vagonima.

Od 3.000, koliko ih je krenulo iz Sarajeva, u Jasenovac je stiglo 2.000, a 200 je na kraju rata preživelo torturu.

Međutim, druga verzija je potpuno drugačija.

Čuveni reditelj Emir Kusturica 1988. godine snimao je film „Dom za vešanje“ koji je u tom vremenu izazvao veliku pažnju javnosti. Za potrebe filma angažovao je Gorana Bregovića koji je tada bio u jeku popularnosti, da mu napravi muziku za film. Ovim projektom prvi put započinje njihova saradnja koja će se nastaviti narednih godina, a legendarni muzičar prvi put radi muziku za film.

– Pesma je pravljena za film Emira Kusturice „Dom za vešanje“, a onda sam ja pravio prepev za ploču „Bijelog dugmeta“, kao jednu malu ljubavnu pesmu, zapravo kao jedan mali omaž Đorđu Balaševiću, koji nažalost nikad nisam napisao na ploči – otkrio je jednom prilikom Bregović i dodao da je želeo da oda počast popularnom kantautoru Đoletu Balaševiću stihom iz njegove pesme „Priča o Vasi Ladačkom“ i stihom „Kad ja nisam s onom koju volim“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.