U trendu

Dobroćudni div

Irski vučji hrt može da bude nesrećan ako je zatvoren u stanu i zato se mnogo bolje oseća kada mu je dvorište u blizini. A u društvu drugog psa je još bolje.
Za ljubitelje pasa koji vole duge šetnje, ali i čiji je džep dovoljno dubok da četvoronožnom prijatelju mogu da priušte obilne i kvalitetne obroke, na spisku potencijalnih ljubimaca može da se nađe i irski vučji hrt, najveći pas na svetu. Ipak, u donošenju konačne odluke treba biti obazriv i dobro razmisliti. Irski vučji hrt nije pas za svakoga; on obožava slobodu i potreban mu je miran i staložen vlasnik.
Ovaj pas vodi poreklo iz Irske. Najpre je korišćen za lov na visoku divljač, prvenstveno crvenog jelena, ali je krajem 17. veka postao izuzetno koristan i u lovu na vukove, koji su napadali konje na irskim pašnjacima. Ujedno, plemićima je ovaj pas bio i ukras. Osnov za oblikovanje irskog hrta bio je škotski hrt. Sredinom 17. veka parovi ovih pasa deljeni su kao nagrade i pokloni kraljevskim kućama u Evropi i Skandinaviji i tako su stigli i u Englesku, Španiju, Francusku, Švedsku, Dansku, Persiju, Indiju i Poljsku. Njegovom imenu reč vučji dodata je u 15. veku. Postepen nestanak vukova, kao i stalna potreba za ovim psima van Irske 200 godina kasnije doprinela je znatnom smanjenju broja vučjih hrtova, zbog čega je pokrenuta prava akcija spasavanja ove pasmine. Klub irskog vučjeg hrta formiran je 1885. godine, a u spisak rasa ova pasmina uvršćena je na izložbi u aprilu 1879. godine.
Nema greške kada se kaže da je irski vučji hrt neuobičajena rasa pasa. Izgleda veličanstveno i vredno poštovanja. Duge glave, tamnih očiju i malih ušiju, mišićavog vrata i širokih prsa, on je snažan, ali i elegantan, neverovatno lagan i pokretljiv. Irski vučji hrt ne treba da bude težak i masivan kao velika danska doga, ali je jači od škotskog hrta. Njegova dlaka je oštra, posebno na glavi, gde seže preko očiju i donje vilice. Boja ovog psa ide od sive, tigraste, crne, crvene, bele, svetlosmeđe ili bilo koje druge koja se pojavljuje kod škotskog hrta.
Za irskog hrta važi pravilo da je jagnje kod kuće, a lav u lovu. Zajednički život s ovim psom jednostavan je za vlasnike koji mu obezbede dovoljno trčanja, igre i hrane. Oni su suzdržani, a dobri su čuvari već i samo zahvaljujući impozantnoj veličini. Ovi psi retko kada zareže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.