U trendu

Doktorka objasnila zašto su ženama ruke često hladnije nego muškarcima, ovo je glavni razlog

Nekim ljudima ruke su hladnije nego drugim, a zašto se to češće događa ženama objasnila je Branislava Čilić dr.med., specijalista porodične medicine iz Zagreba.

Naime, ona kaže da u svojoj lekarskoj praksi relativno često sluša kako se pacijenti žale na hladne ruke, puno češće žene nego muškarci.

– Pre svega, u velikoj većini slučajeva se ne radi o bolesti, nego o fiziološkoj pojavi sužavanja krvnih sudova na periferiji tela u kontaktu s hladnijim okruženjem. To se događa zbog pokušaja tela da štedi energiju, toplotu kako bi više krvi i energije bilo dostupno životno važnim organima poput srca. Količina krvi koja protiče kroz kapilare u koži ruku, u kojoj su smešteni termoreceptori i to 1 mm ispod površine kože, je varijabilna, od 0,02-3 litre u minuti i zavisi od spoljnih uslova – kaže ova doktorka.

Drugim rečima, krvni sudovi spoljnih delova tijela se na hladnoći automatski sužavaju – tako telo štiti unutrašnje organe od niskih temperatura usmeravajući krv na njih.

Lekarka napominje kako smo svi različito osetljivi na promene klimatskih uslova, a to je jedan od razloga zašto su nekim ljudima ruke hladnije, a drugima toplije.

  • Glavni razlozi zašto žene imaju hladnije ruke nego muškarci:
  • Različita količina mišićne mase koja je odgovorna za čuvanje toplote tela, muškarci imaju više mišićne mase od žena.
  • Količina masnog tkiva koje je slabije prokrvljeno zaustavlja protok toplote prema periferiji kod žena jer imaju 10 posto više masnog tkiva nego muškarci.
  • Mikrocirkulacija žena se zatvara pre nego kod muškarca.
  • Bazalna telesna temperatura žena je niža nego kod muškarca.
  • Povećan nivo hormona estrogena koji je daleko veći kod žena uslovljava povećanu osetljivost na temperaturu, ali je i regulator protoka kroz kožu.

– Važno je reći da se nivo estrogena menja tokom menstrualnog ciklusa pa se zbog toga kroz ciklus menja i osetljivost na temperaturu. Temperatura tela je najveća oko ovulacije kada je nivo estrogena najveći pa je tada temperatura tela jedan od pokazatelja ovulacije – objasnila doktorka, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar