Dom za podvodne ljubimce

Ljubitelji akvaristike kažu da je akvarijum najuspešniji stvarni isečak prirode, te da ima i terapeutski značaj u psihičkom rasterećenju prenapregnutih nerava savremenog čoveka. Pored toga, on je izuzetan dekorativni element, pravi ukras svakog zatvorenog prostora.

Ako ste tek na početku, a želite da vam podvodni stanovnici postanu kućni ljubimci, onda prvo morate da nabavite akvarijum. Iskustvo je pokazalo da su najbolji akvarijumi pravljeni u obliku paralelopipeda čije su ivice od ugaonog gvožđa, a strane u staklu. Dimenzije nisu toliko važne – obično ih svako određuje prema prostoru gde će smestiti akvarijum, ali da bi se izbeglo prskanje stakla, bitno je voditi računa o njegovoj debljini. Ugaono gvožđe spolja se obično premazuje lakom za ovaj materijal, a iznutra crvenom minium bojom da bi se zaštitilo od korozije. Na ovaj način možete sami pripremiti okvir za svoj akvarijum, dok je nameštanje stakla najbolje prepustiti stručnjacima.

Vreme je da opremite dom u koji ćete naseliti svoje ribice. Prvo se na dno akvarijuma stavlja nepotpuno opran pesak, jedan centimetar debljine, koji se može pomešati sa ispranim sitnim šljunkom. Ovaj sloj prekriva se potpuno ispranim peskom, koji se dobija tako što se veći sud sa potrebnom količinom peska stavlja pod jak mlaz vode. Sve se to promeša u posudi, a prljava voda se ocedi. Ovaj postupak ponavlja se 20 do 30 puta sve dok se ne dobije kristalna voda na čijoj površini se ne pojavljuje nikakva nečistoća.

Sledeći korak je sađenje podvodnih biljaka, koje ne služe samo za dekoraciju. One imaju veoma važnu ulogu jer vrše razmenu materija, obogaćuju akvarijum kiseonikom i uništavaju bakterije iz vode koje su štetne za ribe. Sade se jednostavno, na razmaku od dva do četiri centimetra, na taj način što se koren biljke malo podseče i stavi u malu rupu u pesku, žile joj se pritegnu kamenčićem da ne isplivaju, a rupa zatrpa čistim peskom – i to je sve. Preporučuje se da se u akvarijum posadi kobomba, valisnerija, kriptokorina i velika amazonka.

Osvetljenje je neophodno za normalan život u akvarijumu jer bez njega biljke ne mogu da vrše fotosintezu, a ribicama zamenjuje dnevnu svetlost. Jačinu sijalica, koje treba da budu najmanje pet centimetara udaljene od stakla koje pokriva akvarijum, možete odrediti sami. Ako se na staklu pojave zelene alge, svetlost je prejaka, a ako se pojave mrke – preslaba. Akvarijum treba da bude osvetljen šest do deset časova dnevno. Vrlo je važna i temperatura vode pošto se obično gaje tropske ribe, u čijim prirodnim staništima temperaturno kolebanje iznosi samo pet do šest stepeni Celzijusa. Približno iste uslove treba im obezbediti i u akvarijumu jer pri većim promenama temperature ribice mogu da se razbole i uginu. Mutna i neprovidna voda, kao i voda neprijatnog mirisa dobar je pokazatelj da nešto nije u redu u domu vaših podvodnih ljubimaca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.