U trendu

Domovina gurmana

Prvorazredna kuhinja i najkvalitetnija vina, raskošni srednjovekovni dvorci i prelepa priroda – ovako se u nekoliko reči može opisati srce Francuske. To je predeo koji će vam do kraja života ostati u sećanju, ali i u srcu. Naravno, reč je o Burgundiji.

Pre nego što će 1477. godine postati jedna od francuskih provincija, Burgundija je bila kraljevina i moćno vojvodstvo. Njen glavni grad je Dižon; odatle potiče i čuvena vrsta senfa. Svojim građevinama i umetničkim delima ovaj grad podseća na vreme velikog vojvodstva, od 1363. do 1477. godine, i ukazuje na slavnu istorijsku epohu Francuske. U Boenu se nalazi opšta bolnica za siromašne građane i za beskućnike, koju svakako treba posetiti. Takođe, neizostavno bi trebalo videti i čuvene dvorce u dolini reke Loare.

Međutim, ne dolazi se u bogatu Burgundiju samo radi uživanja u arhitekturi, umetnosti i istoriji. Prelepi krajolik i idilični gradići privlače čak i one koji su samo u prolazu. Naravno, tu su i ukusna i nadaleko čuvena vina, kao i bogata kuhinja, koja je bazirana na najkvalitetnijim lokalnim proizvodima. Živina na brasanski način, goveđi gulaš sa pečurkama, kao i riba i rakovi iz čiste slatke vode garantuju gurmanima prvorazredan gastronomski doživljaj. Specijaliteti koje gosti najčešće traže jesu goveđe pečenje u crvenom vinu i puževi na burgundski način.

Okser na reci Ivon krasi veličanstvena katedrala Sent Etjen. Iz živopisnog gradića sa dobro očuvanim srednjovekovnim kućama ide se na izlete u obližnje vinograde Šabliz, iz kojih potiče i istoimeno vino. Burgundija je u pravom smislu domovina gurmana. Ako budete u Burgundiji, obavezno probajte i ove specijalitete: pile u vinu sa lukom i šampinjonima, salatu sa rokforom i kruškama i knedle od štuke sa spanaćem. Na kraju se zasladite tartom od limuna. Posle toga – pravac na krstarenje rekom i u posetu prelepim dvorcima sa Loare.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar