Don Korleone

Pored razgledanja vulkana Etna, antičkih grčkih hramova, normanske i mavarske arhitekture, turistička industrija italijanskog ostrva Sicilije odskora nudi i obilazak autentičnih lokacija povezanih sa mafijom.

Korleone je mala varoš smeštena u srcu Sicilije, tačnije oko 60 kilometara od Palerma, a nosi titulu nezvanične prestonice sicilijanske mafije. Pri prvom susretu sa Korleoneom stiče se utisak da se nalazite u jednom pitomom mestašcu – načičkane niske kamene kuće, ispred kojih sede zamišljeni starci i posmatraju prolaznike; baš ništa što bi to mesto učinilo opasnijim od drugih.

Međutim, ako zagrebete malo po istoriji mesta, pojaviće se sasvim drugačija slika. Od Drugog svetskog rata i iskrcavanja saveznika na ostrvo, Korleone ima centralnu ulogu u poslovima Koza nostre, a bio je poprište mnogih obračuna mafijaških porodica. Plejada donova koji su palili i žarili ostrvom više nego vulkan Etna potiče upravo iz tog mesta. Njihova imena pamti cela Italija. Tu su Navaro, Dekarlo, Liđio i najopasniji i najpoznatiji među njima – Toto Rina. Iako je Rina iza rešetaka, meštani tvrde da on uz pomoć svojih ljudi i dalje vuče konce.

Svi turisti obavezno dođu da posete čuvenu crkvu Madre iz 14. veka, gde je snimljena jedna scena iz filma „Kum“. Interesantno je da su najčešći posetioci budući mladi bračni parovi iz Skandinavije koji u ovaj gradić dolaze da bi stali na ludi kamen. Na samo pedesetak metara od čuvene crkve nalazi se Muzej mafije. Bogata dokumentacija o prljavim poslovima sicilijanske mafije, portreti članova, dosijei, fotografije brutalnih ubistava. U ovom muzeju tvrde da se tu čuvaju sve tajne o lokalnoj mafiji. Muzej služi i da bi se pokazala istina o ovom mestu, kao i činjenica da nisu svi njegovi žitelji mafiozi.

Među 30 nekadašnjih mafijaških poseda turistima je dostupna za razgledanje i soba za mučenje Bernarda Provencana, mafijaškog kuma koji je već 40 godina u bekstvu; u njoj je mučio žrtve pre nego što bi njihova tela rastvorio kiselinom.

Ipak, dok šetate mestom, u baštama kafića i restorana nećete videti nijedno namrgođeno lice. Jedino što vam se može učiniti malo čudnim može biti često patroliranje policajaca u pancirnim prslucima sa oružjem. Međutim, i to je deo lokalnog folklora – može se reći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.