U trendu

Donald Tramp se javio na dužnost porotnika

Kandidat za nominaciju Republikanske stranke na predsedničkim izborima iduće godine, multimilijarder Donald Tramp, napravio je pauzu u animiranju svojih birača i otišao na sud – da bude porotnik.

Tramp se javio na dužnost u sudu na njujorškom Menhetnu i tom prilikom se rukovao sa posmatračima. Stigao je u limuzini i popeo se uz stepenice suda, mašući rukama okupljenima.

Ovaj republikanac, koji ima prednost u odnosu na druge pretendente za stranačkog kandidata na izborima za predsednika države, rekao je prošle sedmice da „jedva čeka da se pojavi“ u sudu.

Tramp – mogul u sferi nekretnina i rijaliti zvezda – i ranije je bio pozivan da bude porotnik, ali se nije pojavljivao. On je, međutim, tvrdio u kampanji da nikada nije dobijao pozive.

Njegov specijalni savetnik Majkl Koen rekao je da su pozivi slani na adresu na kojoj Tramp nikada nije živeo.

Tramp je danas rekao televiziji En-Bi-Si (NBC) da će se, ako postane predsednik, postarati za to da budu ukinuta ustavom zaštićena građanska prava svakog deteta čija porodica živi ilegalno u SAD.

„Ima da idu odavde“, rekao je Tramp i dodao: „Šta oni rade – dobiju bebu. I onda odjednom, niko pojma nema… evo nam bebe.“

Deca imigranata rođena u SAD, čak i ako su im roditelji iliegalni imigranti, automatski se smatraju američkim građanima, i to je na snazi od 1868. godine, kada je usvojen 14. amandman na Ustav SAD.

„Imigraciona reforma“ koju je Tramp nedavno postavio na sajt svoje kampanje sadrži nameru da se „natera Meksiko da plati izgradnju trajnog zida na granici“, obaveznu deportaciju svih „kriminalnih tuđinaca“, utrostručavanje snaga za borbu protiv ilegalne imigracije – i to ukidanjem poreskih izdvajanja za imigrantske porodice koje ilegalno žive u SAD.

Tramp je rekao da bi porodice sa decom rođenom u SAD mogle brzo da budu vraćene, ako američka vlada proceni da su vredne toga.

„Pokušaćemo brzo da ih vratimo (iz progonstva), one koje su dobre“, rekao je Tramp, čija kampanja obiluje veoma kontroverznim izjavama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar