U trendu

Drevni kineski brokat ‘li’ izlazi na međunarodnu scenu

Oblačeći tradicionalnu nošnju etničke grupe Li, žena sedi na zemlji i plete raznobojne niti u delikatan brokat, dok se vretena nežno kreću napred-nazad na razboju. Takva scena je uobičajena u najjužnijoj kineskoj provinciji Hajnan, bilo u selima Li ili na javnim mestima, kao što su slikoviti predeli, muzeji i izložbe.

Brokat „li“, koji je stvorila etnička grupa Li na ostrvu Hajnan, ima istoriju staru oko 3.000 godina. Tradicija brokata „li“, čiji ceo proces uključuje predenje, bojenje, tkanje i vez, uvrštena je na listu svetske nematerijalne kulturne baštine 2009. godine.

Hu Chunfang, 66, koja živi u gradu Điamao u provinciji Baoting Li i autonomnom okrugu Mjao, počela je da uči zanat kao šegrt od svoje devete godine. Hu je jedna od retkih naslednica „li“ brokata na provincijskom nivou u Hajnanu.

Poslednjih godina, Hajnan je mnogo uložio u otvaranje instituta za obuku kako bi se lokalno stanovništvo naučilo tehnikama „li“ brokata. Od 2012. godine „li“ brokat je uveden kao kurs u osnovne i srednje škole u pokrajini. Lokalne vlasti su takođe formulisale niz mera za jačanje sistematske zaštite i inovativnog razvoja „li“ brokata, nastojeći da pomognu tradicionalnim veštinama da prežive vreme.

Da bi u velikoj meri proširila veštinu „li“ brokata, Hu je sama sastavila nastavne materijale. Tokom godina, putovala je u više od deset provincija i gradova, uzimajući više od 40 ljudi, uključujući svoje rođake, komšije, pa čak i ljubitelje zanata širom zemlje, kao svoje šegrte, i obučavala hiljade ljudi.

U međuvremenu, Hu je takođe stalno donosila svoja dela od „li“ brokata da učestvuje u aktivnostima razmene nematerijalnog kulturnog nasleđa u Japanu i Francuskoj u ime Hajnana. Set njene dvodelne pletene rukotvorine od li brokata prikupio je Unesko kada je bio izložen u Parizu.

Hajnan snažno podstiče Li kulturu da takođe postane globalna, a drevni zanat je dodatno proširio svoje prisustvo na međunarodnoj sceni tokom poslednjih pet godina.

Godine 2019. tehnike „li“ brokata postale su prvi kineski projekat nematerijalne kulturne baštine koji je izložen u sedištu Uneskoa. Prošle godine izložbene aktivnosti i aktivnosti razmene kulture naroda Li ušle su u svetsku prestonicu mode, italijanski Milano.

Pored toga, „li“ brokat se takođe pojavljivao na Godišnjoj konferenciji Boao Foruma za Aziju dugi niz godina i predstavljen je kao nacionalni poklon gostima u zemlji i inostranstvu.

Izvrstan tradicionalni brokat prihvata modernu modnu industriju dok lokalne vlasti ulažu napore da dalje prošire svoje nasleđe i razvojni prostor. Grad Vudžišan u Hajnanu potpisao je ugovor o obuci talenata sa školom Šendžen vrhunske italijanske umetničke škole Institut Marangoni, sa dodacima, siluetom, tkaninom i digitalizacijom nastavnog plana i programa.

Nematerijalno kulturno nasleđe se takođe pretvara u kreativne proizvode, kao što su tašne, obeleživači, stolne zastavice i kostimi. Kao suveniri lepog izgleda i utilitarnog karaktera, uvedeni su u glavne turističke atrakcije Hajnana, popularne poslovne oblasti i aerodrome. Neki proizvodi su ušli na kulturne izložbe i potrošačka tržišta u stranim zemljama, uključujući Britaniju, Italiju, Republiku Koreju, Japan i Norvešku.

Hu je rekao da sa „li“ brokatom koji danas doživljava procvat, a „njegova kulturna vrednost ne pripada samo Kini, već i svetu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.