U trendu

Druželjubivi dok se ne zaljube

Za boje i šare ribice koja je zbog neobičnog oblika tela koje podseća na disk dobila ime diskus pobrinula se priroda, ne da bi je ulepšala već da bi je bolje sakrila od neprijatelja. Ova po mnogo čemu izuzetna vrsta potiče iz Amazona, najvećeg, možda i najstabilnijeg ekosistema na svetu, koji obuhvata četiri miliona kvadratnih kilometara, od maglovitih brežuljaka Perua do Atlantskog okeana.

Ako se odlučite da imate kod kuće ovu ribicu, pravi je izazov napraviti u akvarijumu uslove slične prirodnim. Voda treba da bude meka, blago kisela i hemijski čista. Zato, ako niste u mogućnosti da obezbedite redovnu zamenu vode i stalne rezerve, nemojte se upuštati u gajenje ove vrste.

Međutim, gajenje diskusa je vredno truda zbog toga što su oni jedine slatkovodne ribe koje se po lepoti mogu meriti s morskim. Svi diskusi su slične dužine, uglavnom do 25 centimetara, a razlikuju se samo po šarama. Postoje i forme s visokim perajima, visoke i čitavih 30 centimetara.

Preporuka stručnjaka je da se diskusi u akvarijumu drže sami, pre svega zbog parazita, na koje su osetljiviji od drugih vrsta riba. Ako se pitate koliko bi primeraka trebalo da kupite, odgovor je najmanje tri, jer su ove ciklide u mladosti društvene, vole da se druže i igraju sve dok se ne zaljube. Onda postaju porodične, društvo ih više ne zanima i traže zgodan kutak u akvarijumu gde će sviti porodično gnezdo. Pravo je uživanje posmatrati njihov ljubavni ples, ali kada mladi dođu na svet, počinje nova čarolija – i mužjak i ženka menjaju boju i njihova tela se prekrivaju hranljivom sluzi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.