U trendu

Dubinske bušotine u Kini premašile deset kilometara

Superduboka bušotina u autonomnom regionu Sinđiang Ujgur na severozapadu Kine dostigla je dubinu od 10.000 metara i ide sve dublje, označavajući napredak u istraživanju duboke Zemlje, piše Sinhua.

Smeštena u zaleđu pustinje Taklimakan u basenu Tarima, bušotina Šenditake 1, kako se očekuje, dostići će po završetku projektovanu dubinu od 11.100 metara. To je prva kineska naučnoistraživačka bušotina projektovana da premaši dubinu od 10.000 metara.

Od početka bušenja 30. maja 2023. godine, bušotina je prodrla u 13 kontinentalnih slojeva, sa više od 1.000 bušotinskih cevi ubačenih u Zemlju i preko 20 burgija potrošenih u procesu.

„Ovo je prvi put da je Kina izbušila vertikalnu bušotinu duboku preko 10.000 metara“, rekao je Vang Čunšen, glavni stručnjak naftnog polja Tarim Kineske nacionalne naftne korporacije, koja je zadužena za bušenje.

Smešten između planina Tjenšan i Kunlun, Tarimski basen je jedno od najtežih oblasti za istraživanje zbog surovog kopnenog okruženja i komplikovanih podzemnih uslova.

Vang je rekao da će se nakon dostizanja 10.000 metara bušenje suočiti sa ozbiljnijim izazovima kao što su temperature od preko 200 stepeni Celzijusa i pritisak u formaciji koji prelazi 130 MPa, a poteškoće će se množiti sa svakim dubljim metrom.

Najdublji vertikalni bunar na svetu danas ima dubinu od 12.262 metra. Đia Čengzao, član Kineske akademije nauka, rekao je da je Šenditake 1 postala druga najdublja vertikalna bušotina u svetu i najdublja u Aziji i da predstavlja prekretnicu u naučnim istraživanjima duboke Zemlje i ultra-dubokim istraživanjima nafte i gasa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.