U trendu

Duga veza je opasna za brak

Naučnici su utvrdili da parovi koji žive zajedno pre braka češće imaju problema u komunikaciji, pa su više i skloni razvodima.
Katarina Kohan s Državnog univerziteta u Pensilvaniji kaže da su naučnici ustanovili da su ljudi koji su dugo živeli zajedno pre braka u rešavanju bračnih problema više skloni negativnijem stavu, kao i uskraćivanju podrške partneru.
Ona i njena saradnica Stajsi Klinbaum razgovarale su sa 92 para koji su u braku manje od dve godine. Ispitanici su bili fakultetski obrazovani belci bez dece. Neki od njih su pre braka imali iskustvo zajedničkog života sa sadašnjim partnerom ili s drugima, a neki nisu.
Utvrđeno je da su muževi i žene koji su zajedno živeli pre braka verbalno agresivniji, da pružaju manju podršku jedno drugom, te da su uopšte skloniji neprijateljskom stavu u poređenju s parovima koji pre braka nisu živeli zajedno.
Istraživači zaključke temelje na tvrdnjama o bračnom zadovoljstvu ispitanika, kao i verskim uverenjima, prisutnosti depresije, upotrebi alkohola i pribegavanju fizičkoj agresiji u rešavanju problema s partnerom. Autorke navode da osobe koje pre braka žive zajedno možda ulaze u brak s manje predanosti. Uprkos činjenici da partneri koji su živeli zajedno pokazuju više negativnosti u komunikaciji, to ne znači da su oni nepopravljivo osuđeni na razvod, no moglo bi se reći da imaju izvesnije šanse da krenu tim putem.
Autorke istraživanja kažu da nije lako dati praktičan savet parovima na temelju ovih otkrića. One poručuju da mogu reći da ništa u istraživanju ne podupire stav da zajednički život dugoročno pomaže ljudima. Ipak, savetuju da se parovi usredsrede na komunikaciju. To je ponekad vrlo teško. Možda će parovima u tome trebati i treća strana – savetnik. No, ne bi trebalo čekati da problemi u komunikaciji postanu ozbiljni, jer onda je, po pravilu, već prekasno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)