U trendu

Dva srpska specijaliteta osvajaju Evropu i pomeraju granice ukusa! Da li ste ih probali?

Dva srpska specijaliteta osvajaju Evropu i pomeraju granice ukusa!

Na listi 100 najboljih jela u Evropi, prestižnog gastronomskog sajta Tejst Atlas, našla su se dva srpska specijaliteta. Petrovački kulen i miročki sir su zauzeli visoke pozicije, pridruživši se elitnom društvu najukusnijih jela, prenosi blic.rs.

Petrovački kulen, čuven po svom intenzivnom ukusu i tradicionalnoj recepturi, osvojio je 11. mesto, dok je miročki sir, delikates sa planine Miroč, zauzeo mesto odmah iza njega na 12. poziciji.

Ovaj podvig srpske gastronomije još više dobija na značaju kada se uzme u obzir da nijedno jelo iz ostalih republika bivše Jugoslavije nije uspelo da se nađe među 100 najboljih u Evropi, prema ocenama ovog uglednog sajta.

Miročki sir, koji se proizvodi isključivo u oblasti Đerdapa i na planini Miroč, karakteriše se punim ukusom i posebnom teksturom, koja se najbolje oseća kada se sir griluje na roštilju, dajući mu sličnost sa poznatim grčkim halumi sirom.

A šta reći o petrovačkom kulenu? Za njegovu izradu koristi se celo svinjsko meso. Tajna ukusa i mirisa ovog delikatesa leži u visokokvalitetnoj sirovini i miksu začina, među kojima su istaknuti domaća crvena ljuta paprika i kim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.