U trendu

Dve porodice čuvaju tajnu sa dna Ohridskog jezera

U samom srcu Severne Makedonije, u malenom i prekrasnom gradiću Ohridu, leži jezero koje svojom lepotom, ali i skrivenim bogatstvom fascinira sve posetioce.

Naime, Ohridsko jezero, koje se smatra najstarijim u Evropi, dom je proslavljenog bisera. Ohridske bisere nosila je i kraljica Elizabeta II, danska kraljica Margrareta II, Đovana Savojska od Italije, ali i pokojna princeza Dajna, a ne postoje biseri na svetu s kojima biste slučajno mogli da ih zamenite.

Tajnu znaju samo muški naslednici

U čemu je tajna? Na to pitanje odgovor imaju tek retki – dve porodice koje čuvaju gradsku tajnu generacijama, a daju i zakletvu da će je poneti sa sobom u grob.

Sam način izrade bisera poznat je jedino članovima određenih porodica, a tajna se uspešno čuva od dvadesetih godina 20. veka. Biseri se prave od ljuski ribe plašice, endemske vrste jezera Ohrid, a zanimljivo je da se ‘recept’ za izradu prenosi samo muškim naslednicima.

Osim plašice, u Ohridu živi još čak 212 endemskih vrsta

Priča počinje 1924., kad je ruski vojnik koji je boravio na Ohridu znao tajni recept izrade bisera iz svoje porodice u domovini, gde se nalazi jezero sa sličnim ribama.

Obitelji Talev i Filev su jedine dve porodice koje rade prave i originalne ohridske bisere. Do današnjeg dana su uspeli da zadrže ručnu proizvodnju, a rade samo s prirodnim materijalima.

Još jedna zanimljivost je da biseri inače imaju vek trajanja 150 godina, ali oni s Ohrida su večni.

Biseri su izrađeni od sto posto organskog materijala, od školjke, dok je druga važna karakteristika zaštita bisera od soli iz znoja, koja se izrađuje od ljuski ribe iz jezera. Tajna ohridskih bisera je u emulziji, čija receptura je ono što se smatra strogo čuvanim podatkom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar