U trendu

Džinovska panda Ja Ja vraća se iz SAD u Kinu posle dve decenije

Ženka džinovske pande Ja Ja, koja je dve decenije živela u SAD, vratiće se u Kinu u narednih nekoliko dana, saopštila je Nacionalna uprava za šumarstvo, prenosi Sinhua.

Prema dogovoru kineske i američke strane, ona će se ukrcati u avion za Šangaj za povratak kući.

Ja Ja je rođena u zoološkom vrtu u Pekingu 3. avgusta 2000. U zoološki vrt u Memfisu stigla je u aprilu 2003, zajedno sa džinovskom pandom Le Le, kao izaslanica prijateljstva i srdačno je dočekana.

Zoološki vrt u Memfisu najavio je u decembru 2022. da će vratiti Ja Ja u Kinu, zaključivši na vreme 20 godina zajedničkog istraživanja. Stotine ljudi pozdravilo se sa pandom Ja Ja 8. aprila, na oproštaju koji joj priređen u zoološkom vrtu uoči povratka u Kinu.

Prvobitni dogovor za boravak pande Ja Ja u SAD bio je na 10 godina. Produžen je za još jednu deceniju 2013. godine.

U februaru je kineska ekspertska grupa stigla u zoološki vrt u Memfisu da proveri zdravstveno stanje Ja Ja. Prema njihovoj proceni, kožna bolest je izazvala gubitak dlake kod Ja Ja, ali je imala dobar apetit, normalanu stolicu i stabilnu težinu.

Veterinar i čuvar iz zoološkog vrta u Pekingu su prošlog meseca stigli u zoološki vrt u Memfisu i radili sa stručnjacima iz Kineske asocijacije zooloških vrtova, koji su stigli ranije, kako bi se upoznali sa životnim navikama i uslovima hranjenja Ja Ja.

Takođe su radili zajedno sa osobljem na američkoj strani na proceni uzgoja, nege i zdravlja pande Ja Ja i izvršili dalje pripreme za njen povratak kako bi osigurali bezbedno i zdravo putovanje.

Zoološki vrt u Memfisu ima relativno dobar sistem upravljanja i operativne procedure, rekao je veterinar, napominjući da su telesna težina i zdravstveno stanje Ja Ja sada stabilni.

Čuvari u zoološkom vrtu u Memfisu bi beležili vreme, vrstu i težinu hrane koja se daje Ja Ja svakog dana, kao i stanje njene stolice, dok bi veterinari na vreme obavljali zdravstvene preglede Ja Ja. Ovi podaci se redovno dostavljaju kineskoj strani, naveo je veterinar.

„Da bismo bolje uzgajali Ja Ja nakon što se vrati u Kinu, naučili smo i neke gestove i komande za trening ponašanja od američkih čuvara u Memfisu“, rekao je čuvar pekinškog zoološkog vrta poslat u Memfis.

Veterinar je rekao da je kinesko osoblje saznalo kako se Ja Ja hrani i neguje u Memfisu i da je imalo neke interakcije sa njom.

Panda se od nedavno hrani keksima iz Kine kako bi se njen sistem za varenje što pre prilagodio. Takođe je sprovedena obuka kako bi joj se pomoglo da se navikne na sanduk za transport za let preko okeana.

Zoološki vrt u Memfisu hrani Ja Ja različitim vrstama bambusa, a koliko ona jede varira u zavisnosti od sezone, rekla je Loren Kaski iz zoološkog vrta u Memfisu, dodajući da su za pandu Ja Ja obezbeđeni i šećerna trska, grožđe i keks.

Starijim pandama je potrebna posebna pažnja, a osoblje zoološkog vrta svakodnevno vodi detaljne beleške o ishrani Ja Ja i pažljivo gleda njena usta, leđa i šape, rekla je Kaski.

Ona kaže da je Ja Ja simpatična i da voli blizinu ljudi. „Kada te Ja Ja ugleda, ona uvek dođe da te pozdravi i ti zapravo vidiš osmeh na njenom licu“, rekla je.

„Imali smo divnu priliku da budemo domaćini kolegama iz Kine ovde i pomogli smo im dajući im sve informacije o našoj divnoj Ja Ja… Ja Ja je tako pametna i prilagodljiva, i znam da će joj biti sjajno kada se vrati u Kinu“, rekla je Kaski.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.