U trendu

Džinovska panda Ja Ja vratila se iz SAD u Kinu posle 20 godina

Ženka džinovske pande Ja Ja posle 20 godina vratila se u Kinu iz Sjedinjenih Američkih Država, saopštila je kineska Nacionalna uprava za šumarstvo.

Kako prenosi Sinhua, panda je stigla u Šangaj u četvrtak, u 16:26 po lokalnom vremenu, u pratnji veterinara i drugih stručnjaka, i prebačena je na specijalnu karantinsku lokaciju, koju je postavio šangajski zoološki vrt, gde će ostati mesec dana.

Zoološki vrt je pripremio obilje bambusa i dodatne hrane za 23-godišnju pandu. Stručni tim iz pekinškog zoološkog vrta ostaće sa njom dok je u karantinu kako bi se pobrinuo za njene potrebe tokom tog perioda.

Tim će ostareloj pandi Ja Ja obezbediti negu, pratiti njeno zdravlje, postaviti dijagnozu i odrediti kako bi se što bolje prilagodila ponovnom životu kod kuće.

Ja Ja je rođena u zoološkom vrtu u Pekingu 3. avgusta 2000. Ona i druga džinovska panda, mužjak Le Le stigli su u zoološki vrt u Memfisu u aprilu 2003. kao izaslanici prijateljstva i bili su srdačno dočekani.

Nažalost, Le Le je umro od srčanih bolesti u februaru ove godine, uoči planiranog povratka para u Kinu. Ostaci 25-godišnjeg mužjaka džinovske pande vraćeni su istim letom kojim je stigla Ja Ja.

Da bi se pripremili za povratak Ja Ja, veterinar i čuvar pandi iz pekinškog zoološkog vrta stigli su prošlog meseca u zoološki vrt u Memfisu. Radili su sa stručnjacima iz Kineske asocijacije zooloških vrtova koji su ranije stigli da se upoznaju sa navikama Ja Ja i navikama hranjenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.