U trendu

Džoan Kolins traži od gradonačelnika Londona da zabrani bicikliste

LONDON – Glumica Džoan Kolins (89) pozvala je gradonačelnika Londona Sadika Kana da „uradi nešto“ u vezi sa biciklistima, nakon što je jedan navodno udario u nju na trotoaru.

Incident se dogodio kada je išla na večeru sa suprugom i prijateljima i kada je na nju naleteo biciklista koji je vozio po trotoaru bez upaljenih svetla i sa maskom na licu.

Ona je direktno pozvala Kana da preduzme mere protiv „opasnih biciklista“ i zatvorenih puteva, pre nego što, kako je rekla „ovaj prelepi grad London bude uništen“.

Portparol gradonačelnika rekao je da je Kan posvećen tome da London učini što bezbednijim i za bicikliste i za pešake. Kao i da su pešačenje i biciklizam „procvetali“ u poslednjih par godina, prenosi Tajm.

„Gradonačelnik je izgradio stotine kilometara novih ili nadograđenih biciklističkih ruta od početka pandemije i završio posao da neke od najopasnijih i zastrašujućih raskrsnica u glavnom gradu učini bezbednijim. Gradonačelnik ohrabruje sve koji koriste londonske puteve da to učine bezbedno kako bi pomogli da London postane najbolji grad na svetu za pešačenje i biciklizam“, rekao je portparol.

Prema Zakonu o autoputevima iz 1835. godine nezakonito je voziti bicikl po trotoaru,a kazna za to je do 500 funti.

Zakon o putevima predviđa da biciklisti moraju da imaju upaljena bela prednja i crvena zadnja svetla noću, pored crvenog zadnjeg reflektora.

U periodu od 2013. do 2019. godine, Zavod za nacionalnu statistiku zabeležio je 21 smrt pešaka izazvanih biciklima, a trenutno biciklisti mogu da dobiju kaznu do dve godine zatvora ako ubiju pešaka.

Sa druge strane vozači automobila ukoliko ubiju pešaka mogu da dobiju i 14 godina zatvora do doživotne robije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar