U trendu

Džon Lenon: Drzak i bezobrazan učenik

Prelistavanjem dokumenata iz školskih dana Džona Lenona može se zaključiti da postoji zrno autobiografske istine u pesmi „Getting Better“ u kojoj slavni Bitls peva kako je imao običaj da mrzi školu jer nastavnici nisu bili „kul“ (I used to get mad at my sćool, the teaćers that taught me weren`t cool).

Aukcijska kuća Sotbi saopštila je da će staviti na licitaciju školski zapisnik iz 1950-ih sa listom kazni koje je Lenon, tada učenik srednje škole Kveri Benk u Liverpulu dobio zbog takvih prestupa kao što je „drsko ponašanje“ i „odbijanje da nosi školsku kapu“.

U Sotbiju navode da je dokument, koji sadrži 29 kazni izrečenih Lenonu tokom školske 1955-1956. godine, sačuvao jedan od zaposlenih u gimnaziji.

Sadržaj zapisnika ukazuje na buntovničku prirodu mladog Lenona koja će i kasnije biti jedna od glavnih crta njegovog karaktera, navodi se u saopštenju čuvene aukcijske kuće.

Kao najočitiji primer, navodi se 12. septembar 1955, kada su dva nastavnika čak pet puta kaznila Lenona zbog „neurađenog domaćeg zadatka“ i „pričanja tokom nastave i nakon dve opomene“.

Među ostalim stvarima zbog kojih je kažnjavan su „nedolično ponašanje“, „gunđanje“, „glupe opaske“, „kašnjenje“ i „galamljenje“.

Dokument će pre aukcije biti izložen za javnost u Londonu između 24. i 28. septembra.

Očekuje se da će 29. septembra, kada se bude našao na licitaciji, dostići cenu od 2.000 do 3.000 funti (3.000-4.590 dolara).

Godine 2013, dva školska zapisnika sa Lenonovim kaznama zbog „tuče“, „sabotaže“ i „guranja“ prodata su putem onlajn aukcije za 15.000 dolara komad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar