U trendu

Džos Stoun za kraj Nišvila

Internacionalni džez festival „Nišvil“, na kojem je za četiri dana nastupilo 660 muzičara iz celog sveta, završen je u nedelju uveče u niškoj Tvrdjavi, a zvezda poslednje festivalske večeri bila je jedna od najboljih soul pevačica danas Džos Stoun.

Na završnici festivala sinoć su osim američke pevačice, koju mnogi nazivaju „belom Aretom Frenklin“, u glavnom programu nastupili i „Milan Petrović Quartet“, japanski bend „Yuichiro Tokuda’s ralyzzdig“, „Remi Panossian trio“ iz Francuske i „Rubikons Bend“ Marka Markovića.

Na festivalu su pored domaćih bendova nastupili i sastavi iz Rusije, Kine, Japana, Poljske, Argentine, Bugarske, Francuske, SAD i mnogih drugih zemalja.

Posetioci festivala mogli su da čuju, izmedju ostalih Ala di Meolu, čuvenog člana super grupe „Guitar trio“, poznatog britanskog saksofonistu Knuch Soweto, sastav „Bill Evans“, Biljanu Krstić sa svojim bendom „Bistrik“.

Prvi put u Srbiji nastupio je i jedan orkestar iz Kine, bio je to „Golden Buda Džez Bend“.

Direktor festivala „Nišvil“ Ivan Blagojević izjavio je po zatvaranju festivala da je „izuzetno zadovoljan kako je manifestacija protekla“.

„Bilo je mnogo mladih ljudi na festivalu, a sinoć je oboren rekord po broju posetilaca. Za sve vreme trajanja festivala nije bilo ni jednog incidenta u Tvrdjavi“, rekao je Blagojević.

On je istakao da je „Nišvil“ uspeo da održi teško breme koje mu je britanski časopis „Gardijan“ doneo, proglasivši ga jednim od 10 najboljih džez festivala u Evropi.

Pored 110 koncerata na 11 bina, u okviru „Nišvila“ bile su organizovane i brojne prateće manifestacije, poput izložbi fotografija i izložbe oldtajmera, promocije knjiga na temu rokenrola i džeza, i muzičke radionice za mlade džezere.

Na jednom od stejdževa, Nišlije su sinoć prvi put mogli uživo da vide i balon za letenje, a najhrabriji su se čak i provozali u balonu.

Festival je pored brojnih muzičara okupio i 300 volontera. Osim što su značajno pomogli u organizaciji festivala volonteri su juče popodne učestvovali i u plesu sa britanskim plesačima „Jazz Cotech dancers“ koji je organizovan na centralnom gradskom trgu.

„Nišvil“ je i ove godine protekao bez posete ministra kulture i informisanja, ali i drugih ministara Vlade Srbije.

Ministar kulture, nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić nastupio je na „Nišvilu“ kao specijalni gost banjalučkog sastava „Balkan ekspres“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.