U trendu

Egipat u Londonu

Izložba „Tutankamon i zlatno doba faraona“ otvorena je u Londonu od 15. novembra ove godine do 30. avgusta sledeće godine. Na njoj je prikazano preko 130 predmeta iz starog Egipta.
Prelepi izloženi predmeti potiču iz Tutankamonove grobnice, a drugi su iz Doline kraljeva i drugih lokaliteta u Egiptu.
Izložba „Tutankamon i zlatno doba faraona“ uz pomoć inventivnog dizajna i tehnologije odvešće vas pravo u svet starog Egipta. Imaćete priliku da pogledate i poslušate o zadivljujućim vremenima u kojima je ovaj mladi kralj živeo i da naučite kako je njegova kratka vladavina promenila istoriju. Videćete preko 70 predmeta iz kraljevske grobnice koja datira iz vremena 18. dinastije (od 1555. godine p.n.e. do 1305. godine p.n.e.). Pored Tutankamona, izložba uključuje i faraona Amenhotepa II, Tutmosa IV, kao i dva važna člana kraljevske porodice – Yuya i Tuyu. Pre otkrića Tutankamonove grobnice, grobnice Yuya i Tuyu bile su najpoznatiji i najproslavljeniji pronalasci u Dolini kraljeva. Takođe, možete videti i 50 glavnih predmeta pronađenih u Tutankamonovoj grobnici. Među njima je i kraljevska dijadema, to jest zlatna kruna, koja okružuje glavu mumificiranog kralja, a koju je verovatno nosio i za života. Videćete i predmete od zlata i dragog kamenja, ali i posude koje sadrže kraljeve mumificirane organe.
Pored izložbenih predmeta, imaćete priliku da vidite i slike iz časopisa „Nacionalna geografija“, kompjutersku rekonstrukciju i filmske priloge o zlatnom vremenu faraona, kao i skenirane slike Tutankamonove mumije.
A ovako izgleda sama izložba. Prvo će vas dočekati uvodni film, a potom slede prostorije s različitim tematskim celinama. Tako imamo prostoriju „Stari Egipat pre Tutankamona“, „Tradicionalna verovanja“, „Smrt, sahrane i život posle smrti“, „Religiozna revolucija“, „Dečak kralj“, „Tutankamon – kralj Egipta“, „Zašto njegovo ime živi?“, „Nauka o Tutankamonu“, „Grobnica“, „Galerija Hauarda Kartera“ i „Svakodnevni život u Tutankamonovom svetu“.
A da biste sve to videli i svojim očima, morali biste da platite ulaznicu. Standardna, najjeftinija, staje 15 funti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar