Egipatska televizija poslala voditeljke na dijetu

Egipatska državna televizija donela je odluku da suspenduje nekoliko voditeljki zbog njihove prekomerne težine, saopštila je danas direktorka televizije Safa Hegazi.

Ta odluka, koja se odnosi na šest do osam voditeljki državne televizija, podelila je egipatsku javnost, a po rečima direktorke Hegazi, njen cilj je „unapredjenje programa u pogledu sadržine, ali i forme“.

Voditeljke će imati mogućnost da nastave da rade u produkciji tokom perioda držanja dijete, što je uslov za njihovo vraćanje na male ekrane, dodala je Safa Hegazi.

Grupe za zaštitu ljudskih prava nazvale su odluku „diskriminatornom, sramotnom i protivustavnom“, a jedna od suspendovanih voditeljki, Hadija Hatab, ocenila je da je objavljivanje te odluke u novinama „jednako kleveti“.

Hegazijeva je odbacila optužbe za seksizam, navodeći da se „ne može biti diskriminacije žena u ustanovi na čijem je čelu upravo žena“.

Po njenim rečima, voditeljke „nisu više iste“ kao što su bile u vreme kada su počele da rade.

Dok jedni osudjuju odluku, drugi je podržavaju, te je dnevni list Al-Ahram preneo izjavu „specijaliste za medije“ Samija Abdela Aziza, koji je rekao da se slaže sa odlukom jer je „izgled voditeljke važan kriterijum“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.