U trendu

Egzotična biljka

Kaktusi su biljke iz porodice Cactaceae. To su bodljikave jastučaste trajnice koje se odlično suprotstavljaju suši zahvaljujući sočnom i mesnatom sastavnom tkivu. Dele se na kaktuse i sukulente. Naziv sukulent odnosi se na svaku biljku sočnog tkiva stabljike i lišća, a često i korena, koji zadržava vlagu i omogućava biljci normalan razvoj u sušnim vremenima.
Izvorno, kaktusi potiču gotovo isključivo iz Novog sveta, Amerike. Danas se rasprostiru od Kanade preko Meksika sve do južnih područja Čilea. Nalazimo ih i u visokim planinskim predelima i u negostoljubivim kamenim pustinjama, gde gotovo nijedna druga biljna vrsta ne može da opstane.
Danas poznajemo oko 120 rodova s nekoliko stotina vrsta. Zbog egzotike su pronašli svoje mesto kod ljubitelja cveća. Postoje čak i klubovi njihovih obožavatelja.
Cereus peruvianus je vrlo cenjena i poznata vrsta kaktusa koja ponekad dostiže veliku visinu, čak nekoliko metara, s presekom stabla i do 15 cm. U prirodi cveta, ali kod malih sobnih biljaka cvet se gotovo nikada ne pojavljuje. Ovo je jedan od najjednostavnijih kaktusa. Razmnožava se sejanjem i reznicama. Setvom se razmnožava tako što se saksija napuni peskovitom zemljom, a seme se poseje tako da dođe neposredno pod površinu zemlje. Saksija se zatim pokrije staklom, pa novinskim papirom radi prigušenja svetlosti. Kada se pojave mlade biljke, staklo i papir se uklanjaju. Nove biljke se dalje uzgajaju odvojeno u malim saksijama, a ako dobro napreduju, treba ih presaditi u veću saksiju. Zimi ne traži mnogo vode. Dovoljno ga je zaliti jednom u tri nedelje, dok leti podnosi više vode. Ako ga presađujete, najbolje je da to uradite u rano proleće.
Većina kaktusa provodi zimu u stadijumu mirovanja ukoliko ih malo ili uopšte ne zalivamo. Isto tako i biljke u prostorijama s centralnim grejanjem traže vlagu, jer u protivnom dolazi do smežuravanja stabljika i lišća. Većina kaktusa će preživeti zimu ako im se omogući temperatura od 4-5 stepeni. Mišljenje da kaktusima nije potrebna voda nije tačno. Za zalivanje je najbolja kišnica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.