U trendu

Egzotični golubovi

Kad god pogledate kroz prozor, možete videti golubove. Oni su svuda oko nas i ima ih gotovo na svim stranama sveta. Međutim, među njima ima i onih egzotičnih.

Takozvane egzotične golubove odgajivači u svetu odavno smatraju za najcenjenije rase. Gaje se u volijerama i zahtevaju posebnu negu. To su golubovi koji su slični našim golubovima i grlicama, kako po izgledu, tako i po načinu uzgoja. Njihova postojbina je Afrika, Azija, Australija i Okeanija. Tamo obično žive u prikrajcima šuma, šikara i stepa i najradije se zadržavaju u blizini vode. Hrane se travom, raznim zrnevljem, plodovima bobičastih biljaka i insektima. Žive u parovima koji su redovno u sastavu velikog jata.

Ovi golubovi prave zaista veoma oskudna i gruba gnezda, sa svega nekoliko grančica. Međutim, mlade veoma uspešno i pažljivo odgajaju. U gnezdu obično imaju dva mladunca. Oba roditelja naizmenično leže na jajima, a i hrane svoje potomke. Kada se izlegu, mladi već posle petnaestak dana napuštaju roditeljsko gnezdo. Posle toga su još izvesno vreme nespretni i nesigurni, ali u sledeće dve nedelje poleću.

Sve te karateristike su uglavnom iste ili slične kao i kod domaćih golubova. Razlikuju se jedino po izgledu. Veoma lep sklad boja, interesantno egzotično gugutanje i prilično mirna ćud ovih ptica uvrstila ih je u glavne ljubimce odgajivača širom sveta.

Među egzotičnim golubovima razlikuju se patuljasti, srednji i džinovski golubovi. Dijamant golubić i kapski golubić spadaju u patuljaste, zlatokljuni golub iz Južne Amerike i senegalski iz Afrike u srednje, a golub krunaš u džinovske. Još jedna karakteristika ovih golubova koja ih izdvaja od onih nama poznatih jeste to da se gaje uglavnom u volijerama ili u većim kavezima i da teško podnose hladnoću. Neke rase egzotičnih golubova žive u velikim jatima i nisu baš omiljene u svom podneblju, jer su u stanju da pričine velike štete na plantažama. Nekoliko vrsta egzotičnih golubova je već pred izumiranjem i društva za zaštitu ugroženih vrsta biju bitku za njihovo spasavanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.