U trendu

Elon Mask otkrio cenu karte za Mars (video)

Izvršni direktor kompanije SpaceX Elon Mask na Tvuteru je objavio procenu cene povratne karte za Mars. To putovanje će, navodno, koštati manje od cene raskošnog venčanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Siguran sam da će preseljenje na Mars jednog dana koštati manje od 500 hiljada dolara, a možda čak i ispod 100 hiljada dolara… To je dovoljno niska cena da većina ljudi u razvijenim ekonomijama može prodati svoj dom na Zemlji i preseliti se na Mars ako to žele”, napisao je Mask u vezi razvoja svemirskog programa i testiranja pogonskog raketnog motora Raptor.

Ako je Mask u pravu, to bi značilo da će troškovi misija na Mars višestruko pojeftiniti. Na primer, NASA Curiosity rover koštao je preko 2,5 milijarde dolara, prenosi bankar.me. Pojeftinjenje misija je bitno i jer će početni život na Marsu u potpunosti zavisiti od pošiljki sa Zemlje, navedeno je u analizi Muskove najave za portal Futurism.

Komentari na Tviteru bili su različiti, neki s podsmehom, neki puni sumnje, a neki oduševljenja.

“Samo planiram da držim javnost informisanom o napretku i zastojima. Dogodiće se neki nepredviđeni raspadi rakete (RUD-ovi, Rapid Unscheduled Disassemblies) usput, ali uzbuđenje je zagarantovano!”, poručio je Mask.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.