Emotivna maca

Ako baš i ne ispoljavaju emocije, to ne znači da su i ravnodušne. Naprotiv, mačke su u stvari vrlo osetljiva bića i predaju se samo onome ko ume da ih voli.

Usamljeni lovac, navikla da se oslanja samo na sebe, mačka je po prirodi vrlo oprezna životinja. Samo dok su mali, mačići ne znaju šta je to strah. Radoznali i neustrašivi, skupljaju iskustvo koje će im kasnije, kada porastu, pomoći u situacijama koje su već doživeli u detinjstvu.

Odrasla mačka ne voli promene. Tako, na primer, ona koja je odrasla u stanu ne traži da izlazi, a kada se pojave posetioci, obično se negde krije. Neke mačke su manje plašljive, a neke više, ali su sve podložne strahu. One koje kod svojih gazda vode miran život dožive stres kada se nađu u drugoj sredini – kod veterinara, recimo. Zatvorene u kavezu, retko će pokušati da se izvuku i radije će strpljivo čekati.

Ponekad nam je ponašanje naše ljubimice neshvatljivo. To se događa zbog našeg nedovoljnog poznavanja njihovog emocionalnog života. Svoju uznemirenost mačke izražavaju na neočekivan način. Strah kod njih može da izazove i razna oboljenja, a ona se manifestuju oštećenjem kože, opadanjem dlake, nervoznim umivanjem ili teškoćama sa varenjem. Sve te reakcije govore o velikoj osetljivosti mačaka i njihovoj emocionalnoj krhkosti. Njihova potreba za maženjem, muvanjem oko naših nogu, predenje, kao i potreba za dugim spavanjem samo su način da uklone stres i taj višak energije i emocija.

Ako ste već u situaciji da svoju ljubimicu često nosite u korpi ili torbi, naviknite je na to odmalena. Mačke koje žive u kući naviknute su na određene situacije i zvuke. Ukoliko su kao male prisustvovale usisavanju tepiha, neće se mnogo uznemiravati dok sređujete stan. To važi i za vožnju automobilom. Najbolje je da je pre ulaska u auto stavite u korpu. Prilikom promene mesta boravka ne zaboravite da ponesete i njene posude za hranu, kao i jastuče ili ćebence koji će doprineti da se u privremenom domu oseća kao kod svoje kuće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.