U trendu

Engleske ruže

Karijera uzgajivača ruža Dejvida Ostina počela je početkom šezdesetih godina, kada je sorta Constance Spry ružičastih cvetova okupirala bašte u Engleskoj. Godine 1983. pojavila se sorta Graham Thomas sa krupnim žutim cvetovima prelepog mirisa. Njena popularnost proširila se i na bašte izvan Velike Britanije.

Ukrštanjem starih ruža, hibrida čajevki i floribunda ruža, Dejvid Ostin je posle uspešnih početaka stvarao nove sorte krupnih cvetova koje su imale romantičnu notu starih ruža. Ostin je pre svega išao na lepotu koju je dopunio drugim osobinama neophodnim da lepota bude u prvom planu. To su rast, otpornost biljke i dugotrajno cvetanje. Pored toga, engleske ruže su zaslužile i odličnu ocenu za intenzivan miris.

Ostinove ruže dopunile su spektar boja starih ruža. One su toplih žutih i narandžastih tonova i intenzivnih tamnoroze nijansi. Tanke stabljike, na kojima cvetovi starih ruža ljupko izgledaju, kod engleskih ruža delom su zamenjene jakim izdancima. Tako su stvorene i sorte koje cvetaju samo jednom godišnje, ali tada ispune baštu nezaboravnim mirisom. U asortimanu engleskih ruža ima sorti različitih oblika cveta koje mogu pronaći mesto u lejama sa perenama, ali mogu da posluže i kao prekrivač tla ili kao živa ograda. Engleske ruže izgledaju veoma lepo ako su organizovane u male grupe. Čak se i mnoge sorte žbunastih ruža mogu gajiti kao ruže penjačice.

Da bi engleske ruže što bolje i raskošnije cvetale, treba ih zalivati i redovno prihranjivati. Ukoliko budete udovoljili svim njihovim zahtevima, dugi niz godina će vas uveseljavati svojim raskošnim i mirisnim cvetovima.

Engleske ruže predstavljaju spoj šarma starinskih ruža i krupnoće novih sorti. Što je najvažnije, romantične su i prelepog mirisa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.