U trendu

Evo koje je najpopularnije ime Evrope! Da li je i vaše među njima?

U istraživanju koje obuhvata 30 evropskih zemalja, Eurostat Culture je objavio listu najčešćih imena za dečake i devojčice u Evrope. Ova lista otkriva zanimljive trendove i varijacije u izboru  za ime širom kontinenta, prenosi klix.ba

Kada su u pitanju zemlje članice EU, ime Noa se ističe kao najpopularniji izbor za novorođene dečake. Ovo ime je dominantno u šest zemalja: Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Švedskoj, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji. Druga omiljena imena za dečake u različitim zemljama uključuju Jakuba u Češkoj, Jakoba u Norveškoj i Slovačkoj, dok je ime Juraj najpopularnije u Grčkoj. Varijacije imena poput Georgija ili Georgiosa su popularne u Bugarskoj.

Što se tiče devojčica, ime Marija je najčešći izbor u mnogim zemljama, sa Marisima koji se češće rađaju u Bugarskoj, Kipru, Finskoj i Portugalu. U Rumuniji, Ana-Marija je često spominjano ime. Emma je takođe popularno ime za devojčice, posebno u zemljama poput Luksemburga, Malte i Holandije. U Hrvatskoj, Estoniji i Švajcarskoj, Mia je najpopularnije ime, dok je Sofija vodeće ime u Letoniji i Litvaniji.

Ovo su samo neka od imena koja se izdvajaju u evropskim zemljama, pri čemu svaka zemlja ima svoje jedinstvene trendove i preferencije kada je u pitanju ime za novorođenčad.

Podaci su prikupljeni od statističkih zavoda uključenih zemalja Evrope, nudeći uvid u popularnost imena širom kontinenta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.