U trendu

Evo šta je pokojni Dejvid Rokfeler govorio o Jugoslaviji

Pokojni Dejvid Rokfeler  u svojoj prošlosti bio je povezan sa Jugoslavijom i Josipom Brozom Titom.

Naime, u intervjuu koji je davno sa njim radila novinarka Mira Adanja Polak, navodi se da je „Čejs Menhent banka“ bila prva američka banka koja je posle rata počela da sarađuje s Jugoslavijom i koja je pokazala interesovanje za privredu Jugoslavije. Tim povodom je Dejvid Rokfeler nekoliko puta posetio nekadašnju SFRJ, prenose mediji u Srbiji.

O susretu sa Titom na sastanku bankara sveta Rokfeler je rekao:

– Uvek sam bio impresioniran predsednikom Titom kao vođom kompleksne države u nemirnom svetu i dalekovidim međunarodnim državnikom. Moje kolege u „Čejs Menheten-banci“ i ja bili smo duboko dirnuti vešću o njegovoj smrti. On je bio veliki ratni lider, koji je osnovao novu Jugoslaviju u duhu bratstva i jedinstva. Predsednik Tito dao je ogroman doprinos miru u svetu, što će trajati u budućnosti. Za svoju ulogu stvaraoca pokreta nesvrstanih, on je svuda zaslužio poštovanje ljudi, ali će se duboko osećati nedostatak njegove hrabrosti i rukovođenja, iako je predsednik Tito otišao, nezavisnost, stabilnost i prosperitet Jugoslavije služiće kao živo svedočanstvo o njemu – rekao je Rokfeler, a piše u knjizi Mire Adanje Polak.

Ekskluzivni intervju Mire Adanje-Polak s Dejvidom Rokfelerom

3 komentara
 1. Zoran Matorac

  To što je Rokfeler rekao je samo gomila učtivih fraza, nešto što bi bolji đak napisao na pismenom zadatku.

 2. mkmc

  JB Tita je ceo svet znao,priznavao,cenio i uvažavao.Ovde,kod nas,ga omalovažavaju samo oni koji bi time i na taj način bili velikoumnici samo u svojim-sopstvenim očima!

  1. milanovicsrbin

   podržavao ga rokfeler, krvopija kao i tvoj ustaša tito

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike