Evo šta je pokojni Dejvid Rokfeler govorio o Jugoslaviji

Pokojni Dejvid Rokfeler  u svojoj prošlosti bio je povezan sa Jugoslavijom i Josipom Brozom Titom.

Naime, u intervjuu koji je davno sa njim radila novinarka Mira Adanja Polak, navodi se da je “Čejs Menhent banka” bila prva američka banka koja je posle rata počela da sarađuje s Jugoslavijom i koja je pokazala interesovanje za privredu Jugoslavije. Tim povodom je Dejvid Rokfeler nekoliko puta posetio nekadašnju SFRJ, prenose mediji u Srbiji.

O susretu sa Titom na sastanku bankara sveta Rokfeler je rekao:

– Uvek sam bio impresioniran predsednikom Titom kao vođom kompleksne države u nemirnom svetu i dalekovidim međunarodnim državnikom. Moje kolege u “Čejs Menheten-banci” i ja bili smo duboko dirnuti vešću o njegovoj smrti. On je bio veliki ratni lider, koji je osnovao novu Jugoslaviju u duhu bratstva i jedinstva. Predsednik Tito dao je ogroman doprinos miru u svetu, što će trajati u budućnosti. Za svoju ulogu stvaraoca pokreta nesvrstanih, on je svuda zaslužio poštovanje ljudi, ali će se duboko osećati nedostatak njegove hrabrosti i rukovođenja, iako je predsednik Tito otišao, nezavisnost, stabilnost i prosperitet Jugoslavije služiće kao živo svedočanstvo o njemu – rekao je Rokfeler, a piše u knjizi Mire Adanje Polak.

Ekskluzivni intervju Mire Adanje-Polak s Dejvidom Rokfelerom

3 komentara

 • Zoran Matorac

  To što je Rokfeler rekao je samo gomila učtivih fraza, nešto što bi bolji đak napisao na pismenom zadatku.

 • mkmc

  JB Tita je ceo svet znao,priznavao,cenio i uvažavao.Ovde,kod nas,ga omalovažavaju samo oni koji bi time i na taj način bili velikoumnici samo u svojim-sopstvenim očima!

  • milanovicsrbin

   podržavao ga rokfeler, krvopija kao i tvoj ustaša tito

Ostavite komentar