Evo šta se može desiti kad vam muva sleti na jelo, postoji ogroman rizik kojeg mnogi nisu svesni

Postoji barem sto različitih bakterija i virusa koje muva može da prenese tvrdi Thomas J. Daniels, znanstvenik i direktor ekološkog laboratorija na Univerziteta Fordham u New Yorku.

Kako prenosi The Healthy, kada muha pokupi bakterije, može ih preneti svugde oko sebe. Jedno od mesta je vaša hrana, čak i ako je na njoj bila svega nekoliko sekundi.

„Postoji rizik od zaraze i bolesti bez obzira na to što je količina bakterija koju stigne da prenese u tom kratkom vremenu mala“, tvrdi Daniels.

Najveća opasnost dolazi onda kada muva povraća. Zvuči grozno. Kada vam dođe na hranu ona ne pokušava da je pojede, već po njoj ispušta sokove kako bi je omekšala i mogla pojesti u tečnom obliku. Ovo čak nije najgori deo.

Telesna tečnost koju ispušta po hrani puna je bakterija koje se duže zadržavaju u muvi, nego po njenom telu, što znači da je puno veća šansa da se zarazite.

Neke od bolesti koje muve mogu prenijeti su zaista opasne. Escherichia coli, salmonela, hepatitis A i rotavirus, kaže specijalista za infektivne bolesti Brent W. Laartz.

Još jedna bolest je Shigella (šigeloza) – uzrokuje proliv, visoku temperaturu i nepodnošljive bolove u stomaku.

Ne morate odmah da paničite i bacate hranu na koju je sletela muva. Najviše prenose zarazu ako su bile na sirovom mesu ili prljavim površinama, kaže dr. Laartz, i savetuje da održavate kuhinju izrazito čistom jer su tako manje šanse da se zarazite.

Takođe, samo jedna muva na hrani neće vas zaraziti, veća je briga ako jedete negde napolju i svakog trena na hranu sleti neka nova.

(večernji.hr)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.