U trendu

Evo zašto Grci farbaju kuće u belo i plavo

Karakteristične kuće u belim i plavim bojama zaštitni su znak grčkih destinacija kao što su Mikonos i Santorini. Samo pogled na fotografije s arhitekturom u bojama grčke zastave tera nas da poželimo da uživamo u lepim plažama i mediteranskoj kuhinji, ali znate li šta karakteristične boje vedrog neba i mora simbolizuju?

Boje grčkih ostrvskih kuća nastale su iz praktičnih razloga. Kamen dostupan na mestima kao što su Mikonos, Paros i Naksos imao je jedan nedostatak – tamniju, zemljanu boju koja je privlačila sunce i život u kućama činila neizdrživim zbog visokih temperatura, piše Punkufer.

Kako bi se rashladili, Grci su obojili kamen u belo, a nakon što se takva metoda pokazala uspešnom, s vremenom je postala deo tradicije. U arhitekturu se sredinom 20. veka uplela i bolest. Kako bi se sprečilo širenje kolere, grčke vlasti zatražile su krečenje kuća krečom, koji služi i kao dezinficijens.

Baš kao i bela boja – i plava ima svoje “zašto i zato”. Grčki ribari i pomorci farbali su vrata i prozore bojom koja im je ostala od bojenja broda, a plava je zbog svog sastava bila najdostupnija. Karakteristična plava boja koja se koristila za brodove i domove na grčkim ostrvima bila je napravljena od mešavine krečnjaka i sredstva za čišćenje “loulaki”, jedne vrste plavog talka koja je većini bila lako dostupna kod kuće. Stoga im je plavu boju bilo vrlo jednostavno napraviti.

Lepe boje kuća na grčkim ostrvima prestale su da budu samo praktične i poželjne i postale su obvezne tokom šezdesetih godina prošlog veka. Aktuelni režim smatrao je kako će prepoznatljive boje podstaći patriotizam i nacionalizam, a uskoro je i donet zakon kojim se nalaže farbanje kuća na grčkim ostrvima u plavo i belo.

Iako su danas propisi blaži, boje grčkih ostrva privlače turiste, pa se tradicija i zbog toga nastavila. Lutajući Kikladima, posetioci mogu da pronađu domove s izvornim kamenjem u boji zemlje ili malo drugačijim bojama. Međutim, plava i bela još uvek dominiraju grčkim ostrvima, po kojima su poznati širom sveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar