U trendu

Evo zašto kraljevska porodica nikad ne koristi svoje prezime

O britanskoj kraljevskoj porodici se zna puno, ali o jednoj stvari mnogi ne znaju gotovo ništa, a to je njihovo prezime. Kraljevska porodica je doduše prepoznatljiva i bez prezimena, ali kada ga koriste imaju više opcija. Pre 1917. godine, plemstva nisu koristila prezimena, već imena i naziv kuće ili dinastije koju predstavljaju, kao što su Tudori ili dinastija Jork. Kralj Džordž V je bio na tronu sedam godina. Odlučio je da promeni ime svoje kuće Saks-Koburg and Gota u Vindzor.

Promenio je naziv zbog odbojnosti prema Nemačkoj pri početku Prvog svetskog rata. Ime Vindzor je nastalo po istoimenom dvorcu, jedne od kraljevskih nekretnina. Džordž V je naglasio da to mora da postane i njihovo službeno prezime.

I danas je kraljevska porodica poznata kao Vindzor kuća. Ipak, kada je na vlast došla kraljica Elizabeta II, ona je napravila neke izmene. Princeza Elizabeta se 1947. udala za bivšeg grčkog princa Filipa koji se pridružio britanskoj kraljevskoj mornarici. On je smrću Elizabetinog oca postao vojvoda od Edinburga, dok je kćerka postala kraljica Elizabeta II.

Elizabeta i Filip su 1960. godine odlučili da žele svoje porodice da odvoji od ostalih, pa su svojim potomcima dodali prezime Mauntbaten-Vindzor. Postoji izuzetak. Naime, član porodice koji se oslovljava sa „Njegovo visočanstvo princ ili princeza“, ne moraju da koriste prezime. Neki članovi porodice koriste i teritorijalne odrednice. Tako su prinčevi Vilijam i Hari u vojsci koristili prezime Vels, jer im je otac Čarls princ od Velsa. Princeze Beatris i Eugenija su Jork, po svom ocu, vojvodi od Jorka, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.