U trendu

Evo zbog čega su banane uvek broj 1 na vagi

Izlaganje robe dana je postalo prava, mala nauka. Verovatno ste primetili da se određeni proizvodi u tržnim centrima raspoređuju po ustaljenim pravilima, ali to nije ništa slučajno. Proizvodi koji se najviše kupuju i koji su skuplji najčešće se redaju u visini očiju na policama, dok su oni jeftiniji često na dnu.

A slično je i s oznakama i nalepnicama na samoj robi. Mnogi su primetili kako su banane najčešće broj jedan na elektronskoj vagi u trgovinama, ali znate li zašto je to tako? Naime, nije reč o nikakvom marketinškom triku, razlog je isključivo tehničke prirode.

Banane su, najtraženiji proizvod, i kako bi se olakšao proces merenja na vagi trgovci joj najčešće dodeljuju broj 1. Za ostale artikle šifre se dobijaju tako da kako se pojavi novi proizvod, tako dobije prvu sledeću šifru.

Banane su dostupne cele godine i uvek se dobro prodaju, bez obzira na to koje je doba godine, koliko im je cena skočila i gde se tačno nalazi prodavnica u kojem se prodaju.

Zbog toga je najpraktičnije dati im broj jedan, kako ih kupci ne bi dugo tražili. S tim delomično ima veze i abeceda, pišu neki mediji,ali prednost u ovom slučaju ipak ima prodaja i popularnost tog voća jer, na primer, ananas ili avokado uglavnom nisu pre banana na vagama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.