Fantastičan trik: Kraljevsko plava boja jaja uz pomoć kupusa i sode (video)

Ukoliko želite da vaša jaja za Uskrs budu predivno obojena, ali prirodnim putem, mnoge namirnice iz kuhinje pomoći će vam da dobijete željene boje.

Za crvenu boju je poznato da se dobija od lukovine, ljubičasta od cvekle, narandžasta od šargarepe, žuta od kurkume, a znate li kako da dobijete plava uskršnja jaja? Trk u kuhinju i uzmite crveni (ljubičasti) kupus, malo sode bikarbone i malo sirćeta.

Uz pomoć ovih namirnica, dobićete dve nijanse plave boje, kraljevsku i pastelnu, bez trunke hemikalija i veštačkih boja.

Postupak:

Manju glavicu crvenog kupusa iseći na veće komade, staviti u dublji lonac, preliti sa 500 ml vode i staviti da se kuva 35-40 minuta na tihoj vatri. Brzo će početi da pušta plavu boju.

Jaja skuvajte posebno sa malo soli.

Skuvani kupus ostavite da se potpuno ohladi.

Vodu od kupusa procedite, pa podelite u dve posude. U jednu posudu dodajte četiri kašike sirćeta, a u drugu kašiku sode bikarbone. U jednoj posudi imaćete ljubičastu tečnost, a u drugoj tamno plavu. Ljubičasta daje divnu kraljevskoplavu nijansu, a plava pastelnu.

Jedna glavica kupusa dovoljna je za farbanje do 30 jaja. Najbolje je koristiti bela jaja, jer boja lepše ispada.
Potapajte jaja u boju tako da budu skroz pokrivena tečnošću (ili prelivajte pomoću kašike i okrećite povremeno). Možete ostaviti da stoji oko pola sata – što duže jaja stoje u boji, nijansa će biti intenzivnija.

Napomena: Važno je da se jaja prirodno osuše na papirnom ubrusu nakon vađenja iz boje. Nemojte ih brisati jer možete da skinete deo boje dok je još vlažna. Mokar ubrus menjajte suvim sve dok se jaja potpuno ne osuše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.