U trendu

Fantastična 24 trika za manje bakterija i efikasno čišćenje kuće

Kada jednom naučite ove trikove, život će vam postati jednostavniji. Uštedećete više novca jer ih nećete trošiti na sredstva za čišćenje prepuna hemikalija, a time ćete napraviti i veliku uslugu svojim plućima i koži, prenose mediji u regionu.

Ovo su ti fantastični trikovi:

1. Mikrotalasna ubija do 99 odsto bakterija u sunđeru za pranje posuđa – stavlja se u nju na dve minute.

2. Slavinu je dobro istrljati masnim papirom jer to sprečava stvaranje mrlja od vode i otisaka. Već nastale naslage ukloniće belo sirće.

3. Koristite stalak za sunđer od posuđa jer će se tako bolje osušiti.

4. Višekratni filter iz usisavača odlično će se oprati u mašini  za posuđe.

5. Stara četkica za zube odlična je za čišćenje tostera iznutra.

6. Istrljajte posuđe od livenog železa sunđerom i solju jer ona ima sposobnost upijanja masnoće i podiže ostatke hrane pa ih je lakše isprati.

7. Starom četkicom, limunom i sodom bikarbonom očistite odvod, to će uništiti bakterije i mirisaće bolje.

8. Verovali ili ne, pecivo je dobro za čišćenje starih slika, a neće ih oštetiti. Prerežite ga na pola i mekanom stranom lagano prolazite po slici, prljavština će ostati na njemu.

9. Udubine pune prljavštine na prozorima čistite vatiom namočenom u sirće.

10. Soda bikarbona osvežiće dušek koji ima neugodan miris, a sve što trebate da napravite je da posipate sodu po njemu, ostavite da stoji neko vreme pa usisate. Jednak postupak je i kod osvežavanja tepiha.

11. Pegla će ukloniti tvrdokorne mrlje iz tepiha. Najpre ih pošpricajte mešavinom belog sirćeta i vode u odnosu 1:2. Potom na to stavite vlažan peškir ili staru pamučnu krpu pa na to stavite peglu i uključite paru na 30 sekundi.

12. Sokne kojima ne možete naći par ili su za smeće iskoristite za čišćenje roletni – navucite na ruku, pošpricajte mešavinom vode i sirćeta pa brišite. Starim komadima odeće možete barem jednom obrisati prašinu ili oprati pod pre bacanja u smeće.

13. Štedne sijalice očistite od prašine čistim kistom.

14. Ekstrakt vanile zagrejan u pećnici brzinski će namirisati prostor.

15. Zagrejte kupatilo pre čišćenja jer to udvostručava učinak alkalnih sredstava za čišćenje. Dovoljno je deset stupeni više od uobičajene temperature.

16. Prašinu sa sveće ukloniće kuglica vate namočena u alkohol.

17. Prljavštinu s kuhinjskih ormarića uspešno će ukloniti gusta smesa soda bikarbone i biljnog ulja.

18. Tragove gumenih đonova na podu ukloniće WD-40.

19. Požutele jastuke izbeliće pranje u veš mašini u mešavini jedne šolje deterdženta za veš, šoljice deterdenta za posuđe,  šoljice izbeljivača i pola šoljice boraksa.

20. Platneno senilo na lampi od dlačica i ostalih nečistoća očistiće valjak za uklanjanje dlačica s odeće.

21. Talog od kafe ukloniće neugodne mirise iz frižidera.

22. Krompir na kome je soda bikarbona odličan je za čišćenje mrlja od rđe.

23. Imate li viška majoneza u frižideru iskoristite ga za čišćenje mrlja na drvenim predmetima. Majoneza se stavi na suvu krpu i time istrlja mesto s mrljom.

24. Kečap je odličan za čišćenje bakarnih i posrebrenih predmeta kao i rđe s posuđa. Ostavi se na zarđalom delu neko vreme i obriše mokrom krpicom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.