U trendu

Farba za kosu vam se brzo ispira, većina pravi ove 4 greške

Frizer Rob Czlapka, vlasnik frizerskog salona ‘Barber Below’ iz Manchestera, otkrio je zašto boja na kosi brže bledi nego što bi trebala i šta treba da učinite kako bi se ona duže zadržala

– Šampon je oštro sredstvo za čišćenje kose, ali on uklanja i prirodna ulja i teksturu. Hemikalije koje se koriste u šamponu kombinuju se s uljem na vlasištu i u kosi, koje se uklanja kad isperete šampon – rekao je frizer Rob Czlapka.

–  Kad kosi oduzmete prirodna ulja potičete lojne žlezde da preterano reaguju i proizvedu još više ulja, što rezultuje masnom kosom – dodao je Czlapke i savetovao da izbegavate šampone koje sadrže mnogo jakih konzervansa, sulfata i sintetičkih mirisa.

Umesto toga, predlaže šampone s esencijalnim uljima i organskim sastojcima, koji će očistiti vlasište, a boju kose ostaviti netaknutom.

Zašto se farba za kosu brzo ispira?

1. Peremo je 72 sata nakon farbanja
Svaki pramen kose sadrži sitne pore koje se otvaraju i zatvaraju. Tokom farbanja pore se otvaraju kako bi upile boju i treba im malo vremena da se opet zatvore. Ako kosu operete u roku od 72 sata boja se može isprati.

2. Peremo kosu vrućom vodom
Pore se otvaraju i oštećuju od velike vrućine. Kosu je najbolje prati mlakom vodom.

3. Sušimo je vrućim fenom
Velika vrućina može oštetiti boju. Ako možete, nakon farbanja  preporučuje se da sušite kosu prirodnim putem ili fenom na nižoj temperaturi.

4. Tretiramo je peglama i figarima
Lojne žlezde proizvode prirodna ulja koja štite kosu od toplote i drugih štetnih elemenata. Peglanje ili kovrdžanje kose odmah nakon pranja onemogućava stvaranje ovih zaštitnih ulja. Ako planirate izlazak, ostavite nekoliko sati između pranja i peglanja, piše Mirror.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.