Fatalan štrajk glađu u 108. godini

Tužna i dirljiva priča, ali istovremeno toliko bizarna da je jasno da može da dođe samo iz Britanije; i dolazi nam upravo odatle. Alis Najt, jedna od najstarijih stanovnica ove zemlje, preminula je u stotinu i osmoj godini života, posle jednomesečnog štrajka glađu, na koji se odlučila kako bi iskazala svoj protest zbog toga što su je premestili iz doma za stare koji je poslednjih šest godina bio i njen dom.

Ovaj dom, u kom je stara gospođa imala svu potrebnu negu, zatvoren je zato što država nije više imala sredstava za njegovo funkcionisanje (izgleda da i društva mnogo bogatija od našeg ne funkcionišu idealno, mada iz ove perspektive to tako izgleda).

Užasnuta činjenicom da će tu morati da provede ostatak svog života, gospođa Najt je, po premeštanju u novu ustanovu, legla u krevet čvrsto rešena da umre. U to ime, mesec dana nije otvarala oči, odbijala je bilo kakvu vrstu hrane, kao i bilo kakvu uslugu.

Alis Najt bila je samo dve godine mlađa od zvanično najstarije žive žene u Velikoj Britaniji, Džesi Nikols, koja je u januaru 2002. napunila 110 godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.